Ny präst på plats i pastoratet

Hon skulle först bli psykolog, men kom på andra tankar i tonåren. Präst var ju drömyrket för henne.

Trivs i rollen. Emelie Lundmark ser fram mot att även få jobba med diakoni i Valdemarsvik.

Trivs i rollen. Emelie Lundmark ser fram mot att även få jobba med diakoni i Valdemarsvik.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsvik2018-02-06 07:00

Emelie Lundmark, 30, är sedan mitten av januari ny komminister i Valdemarsviks-Ringarums pastorat. Hon växte upp i Lund och kommer närmast från Västerviks församling.

– Jag vet att den kände teologen Gustaf Wingren (1910-2000) är härifrån (Tryserum), att Valdemarsvik har en revy och att omgivningarna är vackra. Hit går det att segla, säger hon.

Kyrkan blev den naturliga samlingsplatsen för Emelie efter konformationen. Präst var också en yrke som passade henne enligt mormodern. Men Emelie var först tveksam.

– Nej tänkte jag. Präster är ju jättespeciella människor och är jag egentligen tillräckligt troende? Fast det stannade liksom hos mig mer än någonting annat. Det blev lite som en rockstjärnedröm. Jag studerade präster i deras kyrkliga arbete och insåg att det där kan jag göra och göra det riktigt bra, berättar Emelie när hon visar runt i kyrkan.

För henne betyder bönen och gemenskapen i samband med bönen någonting stort. Det skulle hon aldrig komma i närheten av i yrkesrollen som psykolog.

– Som psykolog kan du ha samtal om livet, ge stöd och vägledning men det går inte att be med dina klienter. Som präst är det lättare att vara både personlig och känslomässigt tillgänglig. Idag har jag släppt tankarna på att bli psykolog. I prästrollen får jag också möta utsatta personer och människor i sorg, men även uppleva roliga stunder som dop och bröllop. Förr var det nog vanligare att allmänheten köpte hela ”paketet” med kyrkan. Idag förväntar sig församlingsmedlemmarna att få ett mer individuellt bemötande när vi träffas, förklarar hon.

Prästvigningen i Linköpings domkyrka skedde söndagen den 24 januari 2016 efter närmare sex års utbildning. Hon brukar säga att ”man ska ha ett arbete där de förmågor man har kommer till nytta”. Första året efter prästvigningen blir mycket av ett läroår. Emelie hade en handledare och var anställd av stiftet som pastorsadjunkt i Södra Tjust pastorat.

– Valdemarsvik känns roligt. Tjänsten är också inriktad på diakoni och att arbeta med vuxna. För mig ska det bli kul och lite annorlunda. Som ung och småbarnsförälder har jag alltid fått jobba med barn. I Södra Tjust pastorat hade jag hand om konfirmander, gudstjänster och tjänstgjorde lite på sjukhuskyrkan. Jag täckte upp lite överallt där det behövdes.

Emelie Lundmark uppskattar en kyrka med stark tro. Kyrkan är en plats där människor ska kunna komma och fylla på med det goda och sedan gå ut och verka i världen.

– Jag håller mitt andliga liv levande genom bön och andakter. Jag besöker kyrkan varje helg. Kyrkan ger trygghet. Det märkte jag redan som barn och senare även som tonåring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om