Rånen: så heter en långsmal sjö i Tryserums socken i norra Tjust och nu har denna sjö tillägnats en bok, skriven av tre naturälskare. Det är Simeon Gudjonsson och Jan Ekberg, Valdemarsvik samt Marie Pettersson, Vråka, som med sina olika specialiteter fångat Rånens särprägel under tre vårmånader i deras första bok.
– Vi är alla lärare på Vammarskolan och där upptäckte vi ett gemensamt intresse för naturen. Då började vi göra exkursioner och resor för att studera fåglar och blommor, berättar Jan Ekberg som tagit bokens fotografier medan Marie Pettersson bidragit med akvareller.
För texterna står Simeon Gudjonsson som själv är uppvuxen vid Rånen.
– Boken är en kärleksförklaring till en lokal sjö, det här kändes väldigt kul att göra för det låg så nära, berättar Simeon Gudjonsson som menar att Rånen är kommunens bästa fågelsjö.
– Den är verkligen värd ett besök, inte minst på våren.
Det handlar om en poetisk betraktelse där text, foto och akvareller kompletterar varandra och speglar sjöns stämning under den kanske mest livaktiga tiden på året.
– Vi valde medvetet att inte landa i klimatfrågan, det gör så många andra på ett bra sätt. Vi ville ge en inbjudande bild som jag tror i förlängningen också kan ha en positiv effekt på miljöfrågan, säger Jan Ekberg och Marie Pettersson håller med:
– Vi ville ta fasta på det vackra i den här boken och det har varit jättekul. Sedan jobbar man ju mycket ensam som lärare och det här har verkligen varit ett tillfälle att samarbeta, det har varit konstruktivt.
De ger ut boken själva men har fått hjälp med design och annat av fotografen Per Svensson. Tillsammans har de satsat 60 000 på projektet och tryckt upp 500 exemplar.
– Vi har verkligen styrt allt från början till slut. Sedan hade vi en bra start när Valdemarsviks Sparbank köpte 100 ex då boken kom ut, berättar Simeon Gudjonsson.
De har också ett nytt bokprojekt i sikte där det stora jobbet egentligen redan är gjort.
– Under en tidsrymd på fem år har vi lyckats se alla Sveriges 51 friväxande orkideer från Trelleborg i söder till Abisko i norr. Vissa av dom är väldigt sällsynta så det vill vi gärna skildra i en bok, säger Jan Ekberg och Simeon Gudjonsson tillägger att upplägget i denna ska bli som "Lockrop":
– Vi vill behålla det mer upplevelsebaserade och anekdotiska även där.