Kommunens miljonnota – för att minska risken för översvämning

Det gröna fältet har förvandlats till ett mörkt hav av jord. Många är säkert nyfikna på vad som pågår utanför Valdemarsvik. Arbetet är ett projekt som ska göra samhället säkrare.
– Vi jobbar med att förebygga risker, säger Carl Hamilton, projektledare.

Projektet finansieras genom så kallade LOVA-bidrag där kommunen fått stöd på 2,8 miljoner kronor från Länsstyrelsen för att förbättra havs- och vattenmiljön. Kommunens kostnad är 700 000 kronor.

Projektet finansieras genom så kallade LOVA-bidrag där kommunen fått stöd på 2,8 miljoner kronor från Länsstyrelsen för att förbättra havs- och vattenmiljön. Kommunens kostnad är 700 000 kronor.

Foto: Michael Bercu

Valdemarsvik2025-02-07 15:00

Nyheten i korthet

  • Valdemarsviks kommun arbetar med ett projekt för att förebygga översvämningar och skapa en säkrare miljö.
  • Projektet, som finansieras genom ett LOVA-bidrag från Länsstyrelsen och kommunen själv, kostar totalt 3,5 miljoner kronor.
  • Arbetet, som har planerats i två år, förväntas vara klart nästa vecka.

Det är full aktivitet på fältet mellan E22 och vägen som leder till Valdemarsviks tätort. En grävmaskin skopar upp jord ur marken. En schaktare forslar bort de mörka massorna. Jobbet som genomförs går inte att missa för de som går förbi eller passerar med bil eller cykel. 

– Vi jobbar med att förebygga risken för översvämningar. Syftet är att skydda vägen från större vattensamlingar, men även för byggnader i närområdet, säger Carl Hamilton, projektledare på samhällsbyggnadskontoret.

undefined
Carl Hamilton berättar att jobbet görs för att förebygga riskerna för översvämningar.

Vid platsen syns tydligt en vattensamling som skapats efter utgrävningen.

– Vattnet kommer från strömmen vid Banvallstugan och ytan ska sakta ner vattenflödet och fungera som en buffert. Därmed kan vi förhindra översvämningar, förklarar Carl Hamilton.

undefined
Ansamling av vatten i samband med arbetet.
undefined
Jobbet ingår i ett större projekt för att förebygga översvämningar.

Arbetet som görs vid platsen beror på att området har drabbats tidigare.

– Det finns en hållplats längs med vägen. Där har det bildats vattensamlingar. Det vill vi undvika framöver. Däremot har inga fastigheter drabbats.

Carl Hamilton berättar att insatsen också ska förebygga att vatten ska hota att nå tätorten.

undefined
Arbetet pågår mellan E22 och vägen till Valdemarsvik tätort.
undefined
Jord grävs upp och schaktas iväg.

Vägen är visserligen Trafikverkets ansvar. Men dagvattensystemet, avloppet, är kommunens skyldighet att underhålla och därför får kommunen ta kostnaden för åtgärderna.

Miljöprojektet finansieras genom ett så kallat LOVA-bidrag (Lokala vattenvårdsprojekt) från länsstyrelsen. Bidraget för åtgärderna ligger på 2,8 miljoner kronor. Valdemarsviks kommuns kostnad ligger på 700 000 kronor och totalt investeras 3,5 miljoner kronor.

– Vi har planerat hela projektet under två års tid. Men det har dragit ut på tiden med utredningar och detaljplaner, berättar Carl Hamilton.

Översvämningar har varit ett gissel för Valdemarsvik. I centrum har det främst berott på högt vattenstånd i Östersjön vid nederbörd med inläckage. Något som kommunen till stor del åtgärdat. På övriga områden som drabbats – Vammar, Mossebo och gamla banvallen – har det orsakats av åsystemets alla förgreningar och tillflöden från sjöar och våtmarker.

Arbetet i närheten av av- och påfarten till E22 väntas vara klart någon gång i nästa vecka.

Det här är LOVA

LOVA står för lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö. 

LOVA-bidrag kan sökas hos länsstyrelsen för insatser mot t ex övergödning, minskad spridning av miljögifter från fritidsbåtar, restaureringsåtgärder i vattenmiljöer och omhändertagande av förlorade fiskeredskap. Åtgärderna ska syfta till att nå en god ekologisk status eller god miljöstatus enligt havsmiljöförordningen.

LOVA-bidrag kan sökas av kommuner, men också ideella sammanslutningar.

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Karta: Gamla riksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!