Det är en knapp månad kvar tills Maria Frisäter kliver in i rollen som kommunens nya socialchef, efter att hennes företrädare gått i pension. Hon har, som hon själv uttrycker det, varit inne och tassat på de flesta områden inom socialtjänsten genom åren.
– Jag har inte gjort annat än jobbat inom socialtjänst på olika sätt. Jag läste ekonomi på gymnasiet, men efter studenten började jag jobba som vårdbiträde och då kände jag direkt 'det är ju det här jag ska göra, jobba med människor', säger Maria Frisäter.
Senaste 20 åren har hon haft olika chefsposter i olika kommuner. Nu senast har hon jobbat som verksamhetschef i Finspångs kommun.
– Jag trivs med att jobba i mindre kommuner. Det här personliga passar mig. Min erfarenhet av småkommuner är att det blir lite mer medborgarfokus på frågorna man driver, det passar mig jättebra. Det är det som driver mig, att göra något bättre för de som bor här, säger Maria.
Har du någon koppling till Valdemarsvik?
– Nej, inte på det personliga planet, mer än att jag tycker det är en fin sommarstad. Och nu har jag upptäckt att det finns bra löparvägar här, det är ganska flackt och det finns många bra cykelvägar att springa på – jag tänkte på det när jag åkte genom Valdemarsvik i dag, säger hon.
– Jag hittar återhämtning i träningen, det är en stor del av mitt liv och just nu har jag siktet inställt på Stockholm maraton och spanar alltid efter bra löparvägar, fortsätter hon.
I sin profession har hon ändå haft möjlighet att stifta viss bekantskap med kommunen, förklarar hon.
– Jag vet vad Valdemarsvik gör inom mitt område. Östergötland samverkar mycket mellan kommuner och region, så då har man lite koll på hur det ser ut. Som en glesbygdskommun, med mycket landsbygd, har man varit tidiga med att hitta innovativa lösningar, till exempel digitala läkarbesök, för att möta de utmaningar som kommer med det.
Maria bor tillsammans med sina två tonårsbarn, varannan vecka, i Svärtinge så till sitt nya jobb i Valdemarsvik kommer hon att pendla. Att hon själv inte bor i kommunen hon ska chefa över, ser hon inte som en nackdel.
– Att bo i en kommun och jobba i en annan har varit en fördel för mig. Jag vet inte historiken kring hur det har varit eller hur det har sett ut tidigare. Det blir mer objektivt och sakligt, på så sätt.
Men hon är samtidigt väl medveten om att hon står inför utmaningar.
– Ingen kommun är fredad från ekonomiska utmaningar. Här finns även en demografisk utmaning där antalet äldre ökar snabbare än antalet i arbetsför ålder. Vi måste hitta nya sätt att jobba för att klara av att ta hand om alla som behöver vår hjälp. Jag är ödmjuk inför att jag inte har stenkoll på hur det ser ut här ännu, men jag gissar att vi kommer behöva ställa om arbetssätt och hitta nya vägar att hjälpa människor.
Det ekonomiska läget i kommunen väljer hon att se som en språngbräda.
– Det är klart att det alltid är roligare att jobba i medvind, men det kommer bra saker ur dom perioderna också – det för arbetet framåt.
Hon tillträder tjänsten som Valdemarsviks socialchef 1 mars.
– Just nu känns det väldigt spännande att ta sig an ett nytt uppdrag. Här och nu ser jag fram emot det här jättemycket. Även om det är bekanta verksamheter så är det en ny, mer övergripande roll.