Lasse Ado har haft fotoaffär i fem decennier

När vi nu snart går över tröskeln till år 2016 kan Lars Adolfsson fira 50 år med sitt Ado-Foto i Valdemarsvik. Här på Storgatan har han affär och fotoateljé.

Kunnig. Snart kan Lars Adolfsson fira 50 år med sin fotoaffär i Valdemarsvik och har varit med i utvecklingen från lådkamera till digitalt.

Kunnig. Snart kan Lars Adolfsson fira 50 år med sin fotoaffär i Valdemarsvik och har varit med i utvecklingen från lådkamera till digitalt.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2015-12-31 10:16

Att lyckas få en fotoaffär att blomstra i fem decennier och klara svängningarna i en föränderlig bransch kan tyckas vara ett konststycke. Lasse Ado har klarat det –det är så han kallas. Allsidighet är knepet.

Hit kommer man inte bara för att fotograferas till nytt körkort, ta bröllopsbilder, få bilder kopierade från ett kamerakort eller köpa kamera.

Hit kan man också komma med sin gamla analoga kamera, köpa film till den eller få bilder av gamla negativ. Fotoalbum finns också.

– Ja, jag är en av få som fortfarande framkallar och säljer film, säger Lars Adolfsson.

– Det tror jag inte man kan hitta någonstans i Norrköping Han har många kunder. Och långväga ifrån, turister brukar passa på. Ryktet sprids.

– Det är faktiskt många fler än man kan tro som fortfarande använder analoga kameror och kör med film för 24 eller 36 exponeringar, säger Lasse Ado.

Man ser inte bilderna förrän de är framkallade och kopierade, men han tror att man i gengäld är mer noga då vid fotograferingen.

– Man tänker sig för mer.

Än så länge tillverkas filmer, men de analoga kameror han har till försäljning är begagnade.

– Det är inte så många som köper kameror alls idag, säger han. I så fall blir det små kompaktkameror som är lätta att ha med sig. Systemkameror går inte lika bra längre.

– Idag är det vanligast att man tar bilder med sina mobiltelefoner, de har man ju alltid med sig, säger han.

Men väntar man sig någon predikan om hur mycket bättre det är med riktiga kameror, tar man fel.

– Man kan ta väldigt bra bilder med moderna mobiltelefoner, säger han och visar två bilder i förstoring, med kristallskärpa, vilka tagits med mobiltelefoner.

Själv har han varit intresserad av kameror sedan barnsben och första lådkameran. Ett intresse som i högsta grad hållit i sig. Prata om vilken kamera som helst och den här mannen blir ett levande uppslagsverk.

I den här lokalen har han jobbat också innan han startade fotoaffären 1966. Det var tidigare annan affärsverksamhet. De första åren för Ado-Foto fanns också en annan fotoaffär, Foto-Rune, men nerlagd sedan många år.

– Men säger Lars Adolfsson, när jag slutar med det här är det bara att lägga ner. Det finns igen som vill ta över en fotoaffär idag och absolut inte fortsätta med analoga kameror och film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om