Lämnar torghandeln efter 40 år

Efter närmare 40 år har Maud och Anders Djerf, från Årestad Gård, i Edsbruk, nu plockat ihop torgståndet på Salutorget i Valdemarsvik för gott.

Höst. Erik Lindgren blev en av de sista kunderna för Maud Djerf, vars torghandel nu har stängt för gott.

Höst. Erik Lindgren blev en av de sista kunderna för Maud Djerf, vars torghandel nu har stängt för gott.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsvik2015-11-07 10:48

Varje vecka, bortsett från vinterveckorna, har de monterat upp sitt bord och dekorerat med färggranna och, i många fall, klorofyllrika varor.

Men nu är det slut med deras torgverksamhet, som den förra ägaren Paul Carlsson etablerade redan i slutet av 1930-talet och som Maud och Anders Djerf tog över i mitten av 1970-talet.

Sedan dess har paret krängt åtskilligt med jordgubbar, utplanteringsväxter, tomater, gurkor och annat som hör hemma i den vegetabiliska sfären.

Samtidigt har de sett en torghandel i förvandling. Alltmer har utplanteringsväxterna fått en framträdande roll, medan en del grönsaker och bär har fått ge vika.

Utan omsvep tillstår Maud Djerf att butikerna har ”väldigt fina bär och grönsaker i sina diskar”, vilket konkurrerar.

Men inte bara utbudet har förändrats.

– Förr dök kunderna upp tidigt på morgonen. Idag dyker de inte upp förrän vid 10–11-tiden, säger Maud Djerf, som inte missat en enda torgdag.

– Jag har glädjande nog aldrig varit sjuk under torgdagarna, säger hon från Jakobsberg, utanför Stockholm, som en dag träffade sin make i Norrköping, där tycke uppstod.

Anders Djerf är dock född och uppvuxen i Loftahammar. I dag bor paret på Årestad gård, tre mil från Valdemarsvik.

– De första 20 åren var Anders med, men därefter har jag i det närmaste skött torghandeln själv. Men jag har också haft hjälp av en Valdemarsvikskvinna, Ingeborg Petterson, mer känd som Bollan. I dag är hon 94 år, men det är inte så många år sedan hon slutade.

Tre dagar i veckan har Djerfs parkerat sin verksamhet på det smått pittoreska torget. Under våren har det ofta handlat om fem dagar i veckan.

Men det är inte bara ortsbor som har lagt rabarber på grönsaker och blommor.

– Sommargästerna har varit rätt så trogna kunder, säger Anders Djerf, som tillsammans med frun driver ett eget lantbruk på 100 hektar, som präglas av säd och ungdjur.

– Så visst finns det sysselsättning även efter torghandeln, säger den blivande 65-åringen, som fyller i december. Åtta dagar senare fyller även frun 65 år, så timingen beträffande pensionsåldern sitter bra.

Det måste väl ha inträffat någon dråplig situation under årens lopp?

– Jovisst. Jag minns en berusad man som brukade komma hit och hämta grönsaker, i en skottkärra, till sina kaniner. En dag lutade han sig mot torgbordet och somnade. Vi fick bära honom, över torget, till den dåvarande taxistationens soffa, där han fick sova ruset av sig.

Många koppar. En kopp kaffe mitt på torget har makarna Djerf tagit åtskilliga gånger under årens lopp.
Många koppar. En kopp kaffe mitt på torget har makarna Djerf tagit åtskilliga gånger under årens lopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om