Lagom mix av lek och allvar på fotbollscup

Den 13:e upplagan av Nils Liedholm Cup invigdes med sedvanlig lagparad och feststämning runt Grännäs IP.

Röststarka. Italienska Monferrato satte fart på invigningen.

Röststarka. Italienska Monferrato satte fart på invigningen.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsvik2017-06-29 17:54

Förutom sambamusiken, de glada minerna och skratten runt arenan bjöd Pether Skoglund, konferencier, på en historisk tillbakablick signerad Nils Liedholm. Publik, spelare och ledare fick höra när Lennart Hyland refererade då Liedholm sköt 1-0 till Sverige mot Brasilien i VM-finalen på Råsunda 1958.

– Sverige fick i alla fall vara världsmästere i en stund innan Brasilen kvitterade och senare också vann matchen, sade Pether Skoglund i mikrofonen.

En av 620 förväntansfulla unga fotbollsspelare på plats var Felicia Norman, mittfältare i Waldemarsviks IF:s F14-15–lag. Hon ser fram mot turneringen.

– Det blir mitt andra Nils Liedholm Cup och det ska bli roligt att träffa de andra spelarna. Vi har en bra sammanhållning i laget och matchspel är kul. Om vi har chans att vinna? Det kan jag inte svara på. Jag vet ganska lite om de andra lagen i gruppen, berättar hon.

WIF-kanslisten Lars-Yngve Hallgren förklarar att arrangören i år tvingades stryka klassen flickor 13 på grund av för få anmälda lag i ålderskategorin.

– Vi har en policy där vi går ut och lovar alla lag minst fem matcher, men får vi inte ihop tillräckligt många lag kan vi inte hålla löftet. Till hösten får vi ta oss en funderare om vi ska ändra reglerna för flickor 13. Det beror dels på storleken på ålderskullarna, dels att förbunden runt om i Sverige erbjuder flickgruppen nio-mannafotboll med mindre mål i seriespel. Att sedan komma hit och spela elvamannafotboll på fullplan med stora mål blir en för stor omställning.

Vad gäller saken?

Fotbollscupen i skärgårdsmiljö är öppen för tjej- och killag mellan 13-16 år. Turneringen avgörs på Grännäs IP i Valdemarsvik. Arrangören tar emot 32 lag lag från ett 20-tal föreningar i fyra klasser. Varje klass består av åtta lag. Finalspel avgörs i cupform. Straffsparksavgörande (fem straffar/lag) sker direkt efter ordinarie matchtids slut under slutspelet. Matchtid: Två gånger 25 minuter i grupp- och slutspel. Matcherna spelas på gräs- och konstgräsplaner.

Källa: WIF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om