– Vi kommer att göra de här tre platserna lite ”lyxigare”, det blir mötesplatser för vila och rekreation, säger Fredrik Törnborg, fritidssamordnare Valdemarsviks kommun.
– Målet är att få ut fler i naturen och lite mer samhällsnära så att alla kan njuta utan att behöva ta bilen, som till exempel till Åsvikelandet.
Nya soffor byggs av kommunens arbetsmarknadsenhet, AME.
Emelie Nisu är folkhälsoutvecklare i Valdemarsvik sedan hösten 2017. Då visade en undersökning att Valdemarsvik hade flest rökare och flest fall av hjärtinfarkt, diabetes och fetma i länet.
Levnadsvanor är därför en viktig del i det gigantiska folkhälsoarbetet som sker på bred front.
– I år ska vi fortsätta att lyfta och marknadsföra vår natur, vårt friluftsliv och de mötesplatser vi har, säger Emelie Nisu.
Till friluftslivet och arbetet med folkhälsa har kommunen anslagit 300 000 kronor i år.
Förra året var det ett nationellt Friluftslivets år på temat ”Luften är fri”. Då rustade man upp Östgötaleden som inom Valdemarsvik omfattar nära 20 mil i fem etapper, bland annat med 18 nya grillplatser. Kommunen bidrog med 100 000 kronor, Region Östergötland med 60 000 och Valdemarsviks Sparbank med 30 000 kronor.
Vad temaåret gav för effekter går dock inte att mäta.
– Det är jättesvårt, särskilt som vi också hade en pandemi som gjorde att flera gav sig ut och vandrade, säger Emelie Nisu.
Till vårens friluftsaktiviteter hör en invigning av en mountainbikebana på Grännäs med en del jippo för barnen.
– Sådant som vi inte kunnat göra på ett år nu. I april 2021 hade vi Sveriges friluftsdag som vi nu permanentar och kallar Valdemarsviks friluftsdag med olika uteaktiviteter.
Det finns också ett nära samarbeta med föreningslivet.
– Under året ska någon form av föreningsdag arrangeras med prova-på, föreläsningar och en hel del annat. Det bildades ett föreningsråd i höstas och vi ska ha nästa möte den 5 april. Det underlättar för att snabbare nå ut med information, byta erfarenheter och planera evenemang tillsammans, säger Emelie Nisu.
– Nu har också kommunen anslagit 500 000 kronor till föreningslivet 2022 där föreningar kan ansöka om bidrag på 50 000 per förening. Det är superbra och meningen är att aktiviteter för barn, unga och äldre ska prioriteras.