Det är första året som den nya utmärkelsen Årets kompetensutveckling delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Den ska tilldelas en kommun, kommunalt bolag eller region i Sverige som genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare under året.
Valdemarsvik är en av de tio nominerade med sin "satsning på att kompetensutveckla medarbetare att karriärväxla från förskollärare till hr-konsult."
– Valdemarsviks kommun är ett av många fina exempel på arbetsgivare runtom i landet som har genomfört viktiga insatser för att höja kompetensen hos medarbetarna, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden i ett pressmeddelande.
På kommunen är man naturligtvis glada över nomineringen.
– Ja, det tycker jag är väldigt kul, säger Carina Magnusson, personalchef på kommunen som var den som skickade in bidraget till Omställningsfonden.
Hon förklarar vad det handlar om.
– Vi har haft ett ganska tufft ekonomiskt läge som resulterade i viss övertalighet. Samtidigt fanns en vakant tjänst som hr-konsult. En medarbetare som arbetade inom skola och barnomsorg och med ett intresse för fackliga frågor sökte tjänsten. Eftersom vi hade relativt gott om förskollärare så såg vi möjligheten att söka medel vilket också beviljades från Omställningsfonden, berättar Carina Magnusson.
– Vi fick medel till vidareutbildning till hr-konsult, hon blev därmed behörig för tjänsten. På så sätt har vi skapat en karriärväg inom kommunen, vilket jag tycker är jättekul.
Är kompetensutveckling extra viktig för små kommuner?
– Ja, det kan jag tycka, att man som anställd får möjligheten att studera vidare. Man behöver ju inte göra karriär uppåt till chefstjänster utan genom att läsa vidare och därmed ta ett annat jobb. Då blir ju en plats fri för någon annan, det är ett sätt att ta hand om medarbetarna och att även internt bygga en kompetensförsörjning, säger Carina Magnusson.
Det har också blivit dags att ta fram en ny kompetensförsörjningsstrategi.
– Vi ska börja med det arbetet och den ska klubbas under nästa år. Det handlar om vilka rekryteringskanaler och behov vi ser, hur vi kan identifiera vilka kompetenser och förmågor vi behöver för framtida uppdrag, förklarar Carina Magnusson.
Även Region Östergötland är nominerad för att ha kompetensutvecklat ett 70-tal medarbetare i samband med uppstart av en pandemiavdelning.