Kommunen får skulptur värd en miljon

Det är inte varje dag en kommun erbjuds en Lobo-skulptur. Men det har skett i Valdemarsvik.

Valdemarsvik 30 oktober 2019 20:00

Kjell Andersson på Ämtö ingick i en av familjerna som Baltasar Lobo umgicks med under tiden i Paris i slutet av 1940-talet. Han besökte Sverige flera gånger och hans systerdotter MariCarmen Caballero Lobo, konstverkets donator och ägare av gjutformen, har godkänt placeringen. Kjell Andersson och hans systrar administrerar gjutningen.

Kjell Andersson fick idén att gjuta skulpturen då Baltasar Lobo träffade hans föräldrar och var en vän till familjen.

– Han var stor som konstnär, besökte oss och vi honom, men var inte så där jättekänd i Sverige. Att skulpturen hamnar i Valdemarsvik är förstås jätteroligt. Den placeras så den blir tillgänglig för allmänheten, säger han.

 

Baltasar Lobo (1910–1993) var en erkänd spansk konstnär som umgicks i kretsarna kring. Picasso. Skulpturen beskrivs enligt kommunstyrelsens handlingar ha ett effektfullt, vackert formspråk i gjuten brons och betingar ett värde på omkring en miljon kronor. Konstverket kräver ingen omfattande skötsel. Genom gåvobrev blir Valdemarsviks kommun ägare till konstverket så snart det är färdigställt och besiktigat, då det lämpligen också hålls en mottagningsceremoni.

Baltasar Lobo befann sig i landsflykt under spanska inbördeskriget och blev i Paris vän med Picasso och skulptören Henri Laurens. 1945 deltog Lobo i en grupputställning tillsammans med Picasso, Utrillo, Laurens, Matisse och Leger. På 1950-talet växte Lobos anseende som skulptör och han fick stora offentliga uppdrag i världen. På 1970-talet ställde han ut i Schweiz, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Sverige.

– Donationen har diskuterats i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen och alla är överens. Vi pratar om en mycket fin gåva som inte är så vanlig i den här klassen. Skulpturen blir kronan på verket när vi längre fram i vår även presenterar de nya bryggorna i Fyruddens hamn, berättar Martine Christensen Odenhall, samhällsbyggnadschef.

 

Bronsavgjutningen Femme Asisse Main Croisses Grande Taille mäter cirka 1,5 meter exklusive sockel (15 cm).

– Nästa fråga vi får diskutera är hur vi löser förankringen och stöldskyddet.

I tjänsteskrivelsen från kommunen framhålls det att det handlar om ett värdefullt landmärke av hög klass, som många ges möjlighet att betrakta och som även lyfter Valdemarsviks konstnärliga utsmyckning. Andra fördelar som nämns är ökad attraktionskraft och positiva effekter på besöksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa