Under våren utrustade kommunen alla sopkärl med gula eller vita klistermärken. Klistermärkets färg beror på om fastighetsägaren har sophämtning året runt eller endast sommartid, vilket underlättar sophämtarnas arbete:
– Det har varit ett arbetsmiljöproblem länge. Det handlar om att spara på sopgubbarnas kroppar, de hoppar in och ur sopbilen hundratals gånger om dagen. Tack vare märkningarna ser de vilka tunnor som ska tömmas, säger Claes Boman, VA- och renhållningschef på Valdemarsviks kommun.
Några är oroliga för att klistermärkena kan leda till fler inbrott. En av dem är Lena Kjellgren som bor i kommunen. Hon uttryckte sin oro för P4 Östergötland:
– På det här sättet så annonserar man ju ut vilka hus som står tomma på vinterhalvåret, det är som ett inbjudningskort till inbrottstjuvarna.
Claes Boman berättade för P4 att han delvis förstår oron:
– Det kan jag förstå på ett sätt men det är så många andra komponenter som väger in om man är tjuv, antar jag, än att kolla om en tunna har vit eller gul lapp, säger Claes Boman.
En som har god insyn i hur inbrottstjuvar går till väga är Christer Karlsson. Han har begått runt 5 000 inbrott genom åren och kan inbrottstjuvarnas knep och metoder. Christer Karlsson har nu tagit sig ur kriminaliteten och är idag förbundsordförande för KRIS, "Kriminellas revansch i samhället", i Sverige.
Tror du att klistermärkena på soptunnorna underlättar för inbrottstjuvar?– Det behöver inte vara så, men det finns ju en risk att inbrotten ökar. Många tjuvar åker runt på vägarna och ser de ett sådant klistermärke på en soptunna tänker de ”här är ingen på vintern, då kan vi komma hit” och skriver upp adressen. Man borde kunna ha ett annat system än att sätta lappar på soptunnorna.
Glenn Larsson är vice ordförande i UngKRIS, KRIS ungdomsförbund, i Norrköping. Han svarar på samma fråga:
– Det finns såklart fler faktorer som spelar in, till exempel kollar man efter post i brevlådan. Men det finns absolut de som har som rutin att kolla soptunnan, så självklart underlättar det för tjuvar. De behöver ju inte ens kliva ur bilen, det räcker med att köra förbi soptunnan. Det måste finnas ett bättre sätt att göra det lättare för sopgubbarna, kanske ha någon lista i sopbilen.
Claes Boman förklarar varför han tror att klistermärkena inte gör någon skillnad för inbrottstjuvar:
– Som exempel har vi ett område i kommunen där det bor ungefär 400 personer, varav cirka 30 bor där året runt. Alla visste redan innan klistermärkena att det är helt tomt där på vintern. Att klistermärkena kan påverka inbrottsrisken var inget vi tänkte på när vi diskuterade idén.
Han har förståelse för kritiken men berättar att kommunen i nuläget inte funderar på att ändra systemet:
– Vi har inga planer på att ändra soptunnorna. Vi har kämpat med det här arbetsmiljöproblemet länge och arbetet med att sätta klistermärken tog några månader och kostade 60-70 tusen. Om vi fick hundra samtal om dagen skulle vi såklart se över det, men det är bara några få personer som hört av sig. Det är absolut ingen folkstorm, jag tycker att det är att göra en höna av en fjäder.