Möt Cecilia Schultz, 34: Företagare i maskinbranschen

Hon driver ett företag i en bransch som är ganska mansdominerad: "Det är en viss jargong men jag är van. Jag kan slänga käft".

Beparts Harald Rydén, Lukas Karlsson och Cecilia Schultz utanför verkstaden i Mossebo, Valdemarsvik.

Beparts Harald Rydén, Lukas Karlsson och Cecilia Schultz utanför verkstaden i Mossebo, Valdemarsvik.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsvik2022-05-01 19:00

Cecilia Schultz, född 1988, äger och driver Bepart AB i Valdemarsvik sedan 2016 – ett företag som säljer lantbruks- och entrepenadmaskiner. Hon bor också alldeles i närheten av företagets lokaler med sina två barn och sambo.

Cecilia har vana från lantbruksmiljön sedan barnsben.

– Jag är född och uppvuxen på en gård i Höckerum nära Ringarum där vi hade mjölkkor, så jag är van med maskiner och hårt jobb, berättar Cecilia Schultz som varit Valdemarsviks kommun trogen bortsett från studieåren då hon bodde i Norrköping.

– Efter gymnasiet gick jag en kvalificerad yrkesutbildning inriktning maskingenjör. Efter det hamnade jag på en industri i Norrköping men kände någonstans att jag ville tillbaka till rötterna.

undefined
Cecilia Schultz menar att de långa leveranstiderna som uppstått i och med pandemin är en utmaning.

Hon upptäckte också att säljande lockade alltmer och sökte en tjänst på Nordfarm i Norrköping, ett företag som sysslar med försäljning av maskiner av olika typer.

– De tyckte att jag hade för lite erfarenhet. Då ringde jag upp Bengt Svensson från Ringarum som då drev Bepart. Jag berättade att jag behövde mer maskinerfarenhet och tyckte att han kanske behövde en assistent den sommaren, skrattar Cecilia som tillägger att Bengt då förklarade att han inte hade såna planer eftersom han närmade sig pensionsåldern.

– Jag sa att jag inte behövde mycket lön, bara jag kunde få gå bredvid och lära mig. När vi sedan träffades blev vi goda vänner ganska direkt så han gav mig chansen att bli provisionssäljare.

undefined
Beparts Harald Rydén, Lukas Karlsson och Cecilia Schultz utanför verkstaden i Mossebo, Valdemarsvik.

Det hela fungerade över förväntan och efter ett år som anställd vågade hon ta språnget.

– Jag köpte företaget 2016, Bengt hjälper faktiskt till ibland än i dag, säger Cecilia Schultz som första året hyrde in sig i ett kontor i Norrköping – lokalerna på Mossebo har man varit i sedan 2017.

Hon vill också lyfta de två anställda Lukas Karlsson och Harald Rydén. 

– Teamet är jätteviktigt, utan dem hade jag inte kunnat göra det här. Med rådande världsläge och produktbrist tog jag ju beslutet att slimma vår organisation och ta bort en tjänst vilket också gav nya arbetsuppgifter för oss tre.

undefined
Lukas Karlsson, Harald Rydén och Cecilia Schultz utgör ett sammansvetsat team. "Utan dem hade jag inte kunnat göra det här", säger Cecilia.

Hur har pandemin märkts i er bransch?

– Först påverkade det inte förutom färre kundkontakter och inställda mässor. Men i den andra vågen började delar och komponenter ta slut i fabrikerna. Om det förut var 8 till 14 veckors leveranstid kan det nu vara tre kvartal från order till leverans så det är en utmaning, berättar Cecilia Schultz som tillägger att man lagt till ett nytt ben i verksamheten för att minska sårbarheten och för att bredda utbudet:

– Vi vänder oss till en ny kundgrupp för att minska risken och säljer nu även minigrävaren Yanmar via en importör i Skåne. 

Även de höjda drivmedelspriserna på senare tid har påverkat.

– Många inom lantbruket tänker nu till en extra gång innan de investerar. Just nu känns det viktigt för oss att stanna upp lite och reda ut den här stormen. Fokus är kanske inte att öka vinsten för tillfället utan att rå om det man har och ta hand om kunderna. Samtidigt tycker jag att det behövs positivitet och livslust mitt i allt det här, säger Cecilia Schultz som hoppas att det blir någon form av stöd för lantbrukare som går på knäna.

– De som producerar vår mat och våra livsmedel borde ju vara de sista att drabbas vid kriser för utan dem, vad har vi då?

undefined
Det står ett antal redskap och maskiner utanför verkstaden.

Hon har ett instagramkonto som heter "Maskinkvinnan" där hon lägger ut stort som smått från sitt liv och från företaget. 

– I dag har ju sociala medier blivit viktigare och det blir ju också lite av ett varumärkesbyggande, säger Cecilia Schultz.

Det handlar alltså om en bransch där det historiskt varit ganska få kvinnor.

– Men det känns ändå som vi blir fler och fler. Jag tror att det behövs för att få in lite mer av trevliga relationer. Sedan är det ju en viss jargong men jag är van eftersom jag växt upp med det. Man kan ju slänga käft så att säga, säger Cecilia och skrattar.

– Men det blir inte lika mycket av en machotävling när jag kommer ut och möter kunder, det märker jag.

undefined
Cecilia Schultz figurerar numera också på skylten vid E22 med en svart frieserhingst vid sin sida.

Hon figurerar också sedan några månader på den skylt som står vid E22 och som ska locka besökare till Valdemarsvik. Vi frågar hur det känns att se sig själv varje gång man åker mot Valdemarsvik?

– Först förstod jag inte riktigt att det skulle bli så stort när jag ställde upp men det är en jättefrän grej, samtidigt är det lite svårt att förhålla sig till. Men till största delen är det roligt, man är ju stolt över att få representera sin kommun, avslutar Cecilia Schultz.

Bepart AB

Är i dag tre anställda, inräknat Cecilia Schultz som äger företaget sedan 2016.

Är en maskinleverantör inom lantbruks- och entreprenadmaskiner som säljer nytt och begagnat. Har Nordfarm som huvudsaklig leverantör med en mindre kompaktlastare som topp-produkt. 

Tillhandahåller också support, reservdelar och service i verkstaden (600 kvadratmeter) och har två servicebussar så man kan hjälpa kunderna på plats.

Man har också traktorredskap av alla sorter och servar olika typer av maskiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!