Höjdarjobbet som tog tre och ett halvt år

Det här är företaget som håller sig på toppen även långt utanför kommungränserna. Nu i dagarna avslutar Vikens Plåt & Tegel AB ett unikt storjobb efter tre och ett halvt år, takrenovering på Skoklosters slott.

Fredrik Lefvert med sonen Sixten nästan 4 år (blivande plåtslagare?) och Johan Lefvert.

Fredrik Lefvert med sonen Sixten nästan 4 år (blivande plåtslagare?) och Johan Lefvert.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2016-10-31 06:58

Det är ett tak som inte har bytts på 350 år och en renovering som samtidigt är ett kulturarbete.

Skoklosters slott från1676, ett av Sveriges främsta barockslott, finns på en halvö i Mälaren mellan Stockholm och Uppsala. Sedan 1968 ett kulturarv som förvaltas och ägs av Statens fastighetsverk. Takrenoveringen lades ut på offentlig upphandling men det var bara Vikens Plåt & Tegel som vågade sig på det.

– Vi håller ju på med så många udda jobb så vi kände att vi skulle klara det här också. Men nu när det är avslutat känner jag det nästan lite vemodigt, säger företagets vd Johan Lefvert.

– Men samtidigt är man ju stolt.

Fredrik Lefvert som ansvarig plåtslagare har tillbringat många timmar på taket.

– Det är det häftigaste jobb som någon av oss någonsin kommer att få göra, säger Fredrik Lefvert.

Orolig för att inte klara av det?

– Visst har man fått fundera på lösningar, vi har ”uppfunnit hjulet” många gånger de här åren.

Att renovera ett tak på ett kulturhistoriskt slott och försöka likna originalet så långt möjligt har varit en balansgång mellan kulturhistoriska intressen, hållbarhet och ekonomi.

–Men vi satte ribban första året, under etapp ett, om hur vi skulle göra och vad vi skulle använda för material och sedan har vi fortsatt jobba så, säger Johan Lefvert.

– Men innan vi kom fram till det vet jag inte hur många timmar jag lagt ner på research för att försöka återskapa gamla metoder så nära originalet som möjligt.

Det gamla taket har orsakat läckage och fuktskador på vinden. Dessutom hade en del lagningar och reparationer gjorts under åren där bruket blandats med asbest även under takpannorna. Cirka 80 000 pannor av lertegel fick därför plockas ner en efter en, för att saneras innan de kunde återanvändas på det 3000 kvadratmeter stora taket. Ett jobb av sex man i tio månader.

De plåtjobb som gjorts har bland annat varit utbyte av takfoten, liksom av vinkelrännor, samt takluckor, ståndsskivor mot tornet, nockbeslag och skorstensbeslag, främst med kopparplåt.

– Det här har tagit mycket av vår tid, men nu är vi redo för nya uppdrag, säger Johan Lefvert.

Takrenoveringen.

Beställare: ägaren Statens fastighetsverk.

Förvaltare: Cecilia Wretling.

Projektledare: Lars Almqvist.

Generalentreprenör: Vikens Plåt & Tegel AB, Johan Lefvert vd, Fredrik Lefvert ansvarig plåtslagare, Christian Ceron platsansvarig, Jorge Ipiales, murare.

Takstorlek: 3000 kvadratmeter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om