Gusums tätort har cirka 1 200 invånare. Namnlistorna som Anders Axelsson samlat in för att "Rädda vårt badhus i Gusum" har cirka 1 550 namnunderskrifter. Det folkliga stödet är uppenbarligen stort.
När ekonomin kärvar brukar frågan om framtiden för Gusums simhall bli aktuell. Så även nu. Det finns dock inga beslut tagna men Gusums simhall nämns som en möjlig besparingsåtgärd bland flera andra när det politiska styret i sin budget dragit upp riktlinjerna för de kommande åren.
– Jag är där och simmar varje onsdag. Jag har förstått på tjejerna i receptionen att det finns en oro bland många besökare och invånare i Gusum om vad som ska hända.
Den lilla simhallen i Gusum med sin 12,5 meters bassäng stod färdigt 1964 och tidens tand märks. Det finns renoveringsbehov och moderna anpassningar som behövs göras. Det är öppet för verksamhet alla dagar i veckan. Enligt en slumpmässig mätning under vecka 41 hösten 2024 hade badhuset drygt 500 besökare och deltagare. Under helåret 2023 var antalet besökare i Gusums badhus 12 291 personer, enligt simhallens egna beräkningar.
– Jag tycker ändå det är helt ok standard. Där är det alltid glada människor som tycker det är bra att den finns. Skulle simhallen stängas skulle det för mig som bor i Ramsdal innebära 12 mil tur och retur att åka till närmaste badhus i Norrköping. Då kanske man drar sig för att åka och bada, säger Anders Axelsson.
Namnlistorna om att rädda simhallen har funnits på plats i simhallen och på bland annat Ica i Gusum under cirka två månader.
– Jag trodde det kanske skulle bli ett par hundra som skrev på men nu hoppas jag att politikerna får se att många tycker det är en viktig verksamhet, säger Anders Axelsson.
Namnlistorna lämnades till oppositionsrådet Lars Beckman (S) som lovade att se till att de stämplas in och lämnas vidare till kommunstyrelsen.
– Från vår sida tror vi det skulle kosta mer att lägga ner simhallen än att ha den kvar. Det skulle bekosta sjukvård och omsorg på ett helt annat sätt än idag, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) betonar att det varken finns något beslut eller underlag till beslut.
– Det ligger ett utredningsuppdrag på förvaltningen att ta fram ett underlag på alla kostnader och även en bedömning vad vi har för akuta investeringar de närmaste åren. Det kommer troligtvis i början av nästa år. Först då kan vi ta ställning till hur vi ska göra, säger han.