Fallingeberg och Gållösa har pekats ut som särskilt viktiga för den rödlistade sandödlan, flera biarter och den sällsynta trumgräshoppan. För att skydda arterna pågår ett samarbetsprojekt mellan kommunen och länsstyrelsen med målet att förbättra förutsättningarna områdenas minsta invånare.
– Det här är vad vi kallar "hot spots" för flera hotade arter. De trivs i den här typen av miljö: öppet, soligt, sandig mark och mycket blommor, förklarar Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen.
Arterna som finns här hör hemma i gamla odlingslandskap, där större områden brukades och betades av. När den typen av användning av markerna förändrats så sluter sig landskapet, vilket i sin tur leder till att arternas existens hotas.
För att förhindra att det sker behöver landskapet öppnas upp. På uppdrag av länsstyrelsen har en grupp på kommunens arbetsmarknadsenhet därför tillbringat stora delar av sin tid här i Fallingeberg och Gållösa. De har röjt, klippt, släpat och burit bort gammalt sly för att öppna upp terrängen.
– Vi har haft väldigt mycket att göra, säger Alexander Lindén, som är en av dem som utfört röjningsarbetet.
Insatserna bekostas av länsstyrelsen och just den här förmiddagen inspekterar man de senaste månadernas utförda arbete.
– Det ser bra ut det här. De har gjort ett jättebra jobb, konstaterar Tommy Karlsson.
Har ni sett några ödlor när ni varit här och jobbat?
– Nej, inte när vi varit här. Men jag har varit här privat med min hund och då har jag sett dem, säger Alexander Lindén.
Att de inte synts till när arbetet utförts beror på att arbetet förlagts under perioden som ödlorna gått i ide. Tommy Karlsson uppskattar att området utgör en av länets största populationer och att här kan finnas uppåt ett hundratal ödlor.
– När de går i ide tar de skydd i hålighet i marken och stenrösen. Nu när det börjar bli varmare så kan de börja krypa fram igen, säger han.
Det finns tre ödlearter i Sverige och sandödlan som trivs här tillhör den mest sällsynta.
Varför är det viktigt att skydda dessa arter?
– Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att alla arter har ett egenvärde. Eftersom de finns så fyller de en funktion. Det kan finnas egenskaper hos dessa arter som vi inte känner till i dag, men som kan betyda mycket i framtiden, säger Tommy Karlsson.