Han varnade för slukhålen i centrum – för tolv år sedan

Redan för tolv år sedan varnade Valdemarsviksbon Bertil Andersson för Fifallaåns kulvert, bland annat under Storgatan, som en tickande bomb med risk för slukhål. Men han känner sig inte tagen på allvar. ”Du vet, en gammal gubbe. Vem lyssnar?”

Bertil Andersson förutspådde slukhålen för flera år sedan.

Bertil Andersson förutspådde slukhålen för flera år sedan.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2021-06-18 10:00
undefined
Bertil Andersson förutspådde slukhålen för flera år sedan.

Bertil Andersson, nu 95 år, har kristallklart minne, erfarenhet och gedigen kunskap om Valdemarsvik. Plus ett stort engagemang för vad som händer i samhället.

– Politikerna borde bättre ta vara på vad vi äldre Valdemarsviksbor känner till och vet.

Han fick rätt. Det blev ett slukhål, två meter djupt, vid kommunhuset Strömsvik våren 2020 då en bärgningsbil brakade igenom. Ett andra uppstod nu i våras. 

– Och jag blir väl äntligen trodd, säger Bertil Andersson som är förvånad över att slukhål inte uppstått tidigare. 

undefined
Kulvertbygget 1960 på den plats där kulverten idag byts ut.

Han minns när den galvaniserade plåtkulverten över Fifallaån anlades 1960. Den går från området vid ishallen, förbi Loviseberg och ner mot kommunhusets parkering, vidare under Storgatan från Strömsvik till Funkishuset. 

– Det jag har sagt om riskerna är inget jag tagit ur luften. Jag pratade mycket med dem som jobbade där och fick också låna ut verktyg till dem, säger Bertil Andersson som då hade bilverkstad i närheten. 

– Ingenjören som ledde arbetet sa tydligt att kulverten skulle hålla i max 50 år på grund av korrosion.

Bertil Andersson anser därför att kulvertbytet borde ha gjorts för länge sedan, i förebyggande syfte, innan slukhål skulle behöva uppstå.

– Man måste kunna se konsekvenserna i förväg. 

undefined
Mycket tung trafik passerar en här delen av Storgatan, som bussar och timmerbilar

För det arbete som nu görs ansvarar Trafikverket som är väghållare på Storgatan, där kulverten byts på en sträcka 130 meter mellan kommunhuset och Funkishuset. Ett jobb som förra våren förbereddes med att stärka upp gatan med stålplattor. Här går mycket tung trafik.

– Värst är timmerbilarna som väger 90 ton. Så länge de rullar går det bra, men hade någon stannat där innan gatan förstärktes hade den brakat igenom, säger Bertil Andersson.

I dag tar också kommunens politiker kulvertfrågan på största allvar och har avsatt pengar i budgeten för sin del av kulverten. 700 000 kronor nu och nära tolv miljoner nästa år, plus ett antal miljoner flera år framåt.

– De 700 000 kronorna är avsatta för utredning och projektering. Vi kommer eventuellt även åtgärda en mindre del i anslutning till ishallen i år och nästa år kommer vi antagligen också åtgärda en av de sämre delarna vid Loviseberg, säger kommunalrådet Mattias Geving (S).

– Att vi har avsatt pengar är för att vi vet att vi kommer behöva göra saker, dock inte exakt vad ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!