Vi har tidigare rapporterat om att förslaget skulle upp på kommunstyrelsens bord och under måndagen fattade de beslutet. Inköpsstopp.
När vi når Per Hollertz på tisdagen berättar han att den senaste ekonomiska prognosen ser något bättre ut för 2024 – men läget är fortfarande tufft.
– Det har sjösatts ganska mycket besparingar men innan vi ser att trenden vänder är det nödvändigt att öka ytterligare på åtgärderna, säger han.
I praktiken innebär inköpsstoppet en restriktivitet i alla delar av den kommunala verksamheten. Det innefattar att man ser över bemanningen, hur mycket övertid som beviljas, hur många vikarier som tas in och att ramavtal följs.
– Det är också ett sätt att ytterligare öka krismedvetenheten. Sen får vi hoppas att den här tuffa situationen vänder så småningom, men 2024 och även 2025 tror jag kommer vara väldigt tuff för kommunsektorn.
Även investeringar omfattas av inköpsstoppet, berättar Per Hollertz vidare.
– Det finns investeringar som behöver göras för att det inte ska kosta mer i slutändan. Typ underhåll. Men vi kommer se över alla investeringar och se vad som är nödvändigt att göra nu och vad som går att skjuta på.
En sak som diskuterats på andra håll i landet i samband med inköpsstopp är kaffet för kommunanställda. Men det är inte aktuellt att dra in på det i Valdemarsvik, enligt Per Hollertz.
– Nej, det har inte varit uppe för diskussion. Ska vi börja ta betalt för kaffet behöver vi ha något slags betalningssystem. Ibland kostar det lika mycket att hantera de betalningarna som det ger i besparingar. Vi löser inte kommunens ekonomiska problem genom att dra in det fria kaffet – det är i så fall mer ett signalvärde.
Däremot är konsultarvoden något som kommer att innefattas av inköpsstoppet, berättar Hollertz.
– Det finns konsulter som man har behov av så det är inte tvärstopp. Men det kommer vara en väldig restriktivitet på det också och vi kommer se över om det går att lösa med den egna förvaltningen istället.
Exakt hur mycket pengar som kommunen kan spara på att införa inköpsstoppet är oklart, enligt Per Hollertz. Som nämndes tidigare i texten nåddes man dock av positiva nyheter under kommunstyrelsens sammanträde på måndagen.
Prognosen ser bättre ut än tidigare befarat.
Enligt februariprognosen gick kommunen back med 24,5 miljoner kronor 2024 men en nyare prognos från mars visar en förbättring på tio miljoner kronor.
– Ja, det handlar främst om skatteintäkter och intäkter från fastighetssidan. Men man ska inte ropa hej än – vi får se de närmaste månaderna hur det utvecklas.
Kan det bli aktuellt att höja kommunalskatten för att få in ännu mera intäkter?
– Det är den enkla åtgärden att göra, men vi i det här styret har gått till val på att vi inte ska höja skatten. Jag tror att man gör det enkelt och lurar sig själv och att man inte gör de anpassningar som behövs. Då har man kvar en verksamhet som måste anpassas förr eller senare, säger Per Hollertz och fortsätter:
– Dessutom ligger vi redan relativt högt skattemässigt i Valdemarsvik och skulle man höja ytterligare ger det ingen bra signal för att locka hit folk som vill bosätta sig här. Plus att en höjd kommunalskatt drabbar de invånare och familjer som har det tufft ekonomiskt och har små marginaler redan nu.
Hur länge kan inköpsstoppet gälla?
– Som beslutet är taget gäller det tills vi har tagit ett annat beslut. Vi har en utvärderingsperiod och efter sommaren får vi ta ställning till om det varit effektfullt och om vi ska fortsätta. Det är inte tidsbestämt.
Vad kan det bli för ytterligare besparingar framöver?
– Vi får se, det är väldigt mycket besparingsarbete på gång. Vi vill helst undvika det men till sist kan det handla om ytterligare personalneddragningar. Om vi inte ser att vi bryter den här utvecklingen finns det givetvis med i verktygslådan.
– Är det så att det vi gör fortsatt inte hjälper, då kan det vara nästa steg. Men då måste vi från politiken peka ut lite mer vad för saker vi inte ska göra längre. Vi kan inte ta bort personal och säga att vi ska göra samma sak fast med mindre folk. Då måste det vara kombinerat med hela verksamheter som dras ner eller försvinner, avslutar Per Hollertz.