För åtta år sedan blev Joakim medsläpad av sin mamma till en nybörjarkurs om biodling. Det slutade med att Joakim kom från kursen med en ny hobby.
– Det var mer intressant än vad jag först trodde – allt om hur bin funkar som ett samhälle. Det jag fastnade mest för under nybörjarkursen var hur de samarbetar, de kan till exempel berätta för varandra var det finns mat genom att göra en speciell dans som beskriver åt vilket väderstreck de ska flyga och hur långt, säger han.
Snart därefter köpte han sitt första bisamhälle. En bikupa blev snart till två och sedan tre. Så fortsatte det att växa och i dag har han 25 bikupor utplacerade över gården i Lilla Gusum, där varje samhälle kan bestå av mellan 20 000 till 90 000 bin.
Hur många timmar behöver du lägga ner på att ta hand om bina?
– Det kräver ungefär att man lägger ner sju timmar varje år per samhälle. Men det är rätt skönt att gå och kolla till bina och hålla på med dem.
För ungefär tre år sedan mötte Joakim sin nuvarande sambo Lina Moberg. Lina har alltid älskat djur, men att hon även skulle tycka om bin blev en överraskning.
– Det var väl ingenting som jag tänkte att jag skulle bli intresserad av – det är ju en insekt. Men det visade sig att det är så mycket mer än så. Hela konstruktionen i kupan, hur de kan kommunicera med varandra och att de bygger upp hela samhällen är jättefascinerande, säger hon.
Tillsammans bestämde de sig för att utveckla intresset till en verksamhet, under namnet L:A Gusum Honung (Lilla Gusum).
En vanlig väg att gå som biodlare är att sälja större partier honung till större uppköpare – vilket är enklare. Men det alternativet lockade inte Lina och Joakim.
– Vi ville att vårt varumärke skulle vara unikt, att när du tar i vår burk så syns det att den här är inte köpt i en mataffär utan från en gårdsbutik, säger Lina.
Detta innebär att de behöver göra allting själva – från att samla in vaxkakorna från bikupan, slunga honungen, hälla ner i burkar, sätta på etiketter, skruva fast lock och sköta försäljningen. Då Joakim driver en plåtslagerifirma och Lina arbetar inom vården behöver de göra allt på sin fritid.
– Om man tycker att det är intressant då känns det inte som ett jobb, utan då är det bara roligt. Sen är det bara en fördel att vi kan sälja honung genom vårt intresse. Det är även roligt att vi får göra och skapa något tillsammans, säger Lina.
Deras dröm är att i framtiden kunna öppna en gårdsbutik som har helgöppet. Då honungsproduktionen går väldigt bra nu finns det planer på att utöka företaget. Men inte bara med bin. Redan nu har de köpt in tre alpackor till gården. Främst för att de själva tycker om djuret, men de planerar också att skapa en ullproduktion och dessutom låta besökare kunna umgås med alpackorna.
– Tanken är att folk ska kunna komma och gå på alpackapromenader. Man säger att alpackor är ett bra djur om man känner lite oro eller ångest, för de har en lugnande inverkan. Det är därför det är populärt i större städer att erbjuda till exempel meditation eller yogaklasser i deras hagar.
Vill ni i framtiden driva gårdsbutiken på heltid?
– Inte bara, i så fall kanske halva veckor. Vi vill fortfarande kunna komma ut och göra ett vanligt jobb, säger Lina.