Men det har blåst lite kring dem nu, åtminstone i sociala medier där det ifrågasätts om kommunen ska äga öar samtidigt som så mycket annat läggs under lupp i ett ansträngt ekonomiskt läge.
Frågan är inte heller ny. Anders Bockgård, Landsbygdspartiet Oberoende (LpO), lämnade en motion i februari 2015 med förslag på att genomlysa en försäljning helt eller delvis av de kommunägda områdena plus stugbyn. En motion som avslogs i kommunfullmäktige i maj i år.
– Det är lovvärt att kommunen söker lämpliga försäljningsobjekt med tanke på den ekonomiska situationen. Men också beklämmande att majoriteten avvisar vårt mångåriga förslag om försäljning, samtidigt som försäljning av mer samhällsnyttiga institutioner som ishallen, Gusums badhus och Valdemarsviks Folkets Hus seriöst diskuteras, säger Anders Bockgård.
I motionen framhölls att betesmarker och stugby kan vara lämpliga för naturvårdsintresserade entreprenörer som vill utöka eller etablera sig som naturvårdare i skärgården.
Bakom förslaget ställde sig även M, KD och SD, men motionen avslogs av S, C, V och NB. Till grund för avslaget fanns en utredning av skärgårdsutvecklare Carl Hamilton som konstaterade att Väggö är ett naturreservat med skydd för värdefulla livsmiljöer och därmed tillträdesförbud 1 februari–15 augusti, medan Ämtö är reservat för det rörliga friluftslivet som starkt gynnar den ökande naturturismen. En utredning som avslutas med ”Ämtö är en viktig bricka i att kunna utveckla naturturismen i Valdemarsviks kommun och bör stanna i kommunens ägo”.
Anders Bockgård anser dock att reservatbestämmelser och allemansrätt garanterar det rörliga friluftslivets tillgång till Ämtö.
Kommunalrådet Jenny Elander Ek (C) var en av dem som röstade mot försäljning.
– Mitt utgångsläge är att kommunen inte ska äga de fastigheter vi inte är i behov av för att bedriva kärnuppdrag, säger Jenny Elander Ek.
– Dock finns det fastigheter som är så pass strategiska att det är av vikt att kommunen äger dem. Ämtö och Väggö är ett sådant exempel där vi kan vara med och utveckla besöksnäringen i skärgården genom att tillse att det finns möjlighet för besök och boende.
– Men en viktig utgångspunkt för ett fortsatt ägande är kostnadsneutralitet, säger Jenny Elander Ek.
Områdena som kommunen äger sköts av entreprenörer som kommunen sammantaget betalar 348 000 för årligen. Två lantbrukare kör ut djur så markerna hålls betade och öppna och en annan entreprenör ansvarar för stugbyn.
På plussidan finns miljöersättning från länsstyrelsen främst för betesmarkerna, med totalt 290 528 kr för 2019 och där samma väntas för 2020.
Planerar LpO någon ny motion?
– Nej, inte just nu, vi avvaktar hur ekonomin blir och hur det ser ut inför nästa år, säger Anders Bockgård.
En fråga i sig är de fem åren det tog för motionen att gå igenom den kommunala beslutsprocessen.
Är det rimligt med ett halvt decennium för att få en motion besvarad i kommunfullmäktige?
Såväl oppositionsrådet Per Hollertz (M) som kommunalråden Mattias Geving (S) och Jenny Elander Ek (C) svarar bestämt nej.
– Det är inte rimligt med en sådan beredningstid. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning bör en motion beredas inom sex månader, säger Per Hollertz.
Jenny Elander Ek säger att vissa motioner kan ta lite längre tid än andra.
– Men fem år är för lång tid.