Det var i slutet av juni som projektutvecklingsföretaget Kärnfull Next offentliggjorde sina planer på att bygga en kärnkraftpark i området sydväst om Gryt och öster om Valdemarsviken. Platsen identifierades redan på 1970-talet som passande för energiproduktion och företaget har ingått ett samarbetsavtal med markägaren Latona Group om byggande av kärnkraft på den 1 300 hektar stora tomten.
Sedan i våras har en förstudie av området pågått och den rullar på enligt plan, förklarar John Ahlberg.
– Förstudien är inne i ett intensivt skede och följer sin tidsplan, säger han och uppskattar att den kan vara färdig i slutet av oktober.
– Det ser fortsatt väldigt positivt ut. Mottagandet har också varit bra. Hur man än vrider och vänder på det kommer det att behövas fler kärnkraftskommuner i Sverige om man tittar bortom 2030 och då tror vi att Valdemarsvik är en bra kommun för det.
För ungefär en vecka sedan presenterades en utredning om hur staten ska vara med och finansiera ny kärnkraft. Förslaget innebär bland annat att staten ska låna minst 300 miljarder kronor för att i sin tur kunna låna ut dessa pengar till investerare. Dessutom föreslås att en skatt på 2 öre per kilowattimme införs.
– Det ligger i linje med de signaler vi har fått tidigare. Utredningen är väldigt gedigen och i vår affärsidé finns det med att Tidö-avtalets alla punkter uppfylls. Ambitionen är att Sverige ska bli en energihub och det här är en del av alla bitar som ska falla på plats.
Har ni fått mycket synpunkter sedan era planer i Valdemarsvik blev offentliga?
– Nej, inte mer än vad vi har kunnat läsa i media. Under hösten planerar vi att hålla ett öppet hus men det är lite tidigt att säga när det blir. Vi ska låta förstudien bli färdig först.
Vissa känner en oro för att skärgårdsmiljön påverkas. Hur tänker du om det?
– Givetvis kan en byggnation av en stor arbetsplats innebära en förändring. Men hela tanken med miljökonsekvensbeskrivningen är att det ska få en så liten påverkan som möjligt, säger John Ahlberg.
– Alla infrastrukturella satsningar har en påverkan. Då gäller det att man har folket med sig. Att man tycker det är härligt att kommunen får en ny nyckelfunktion, fortsätter han.
Företagets förhoppning är att man kan påbörja konstruktionen i slutet av 20-talet.