Det är måndag kväll och i Folkets hus i Valdemarsvik sorlar det i foajén. Här ska det bli fullmäktigemöte – det första efter valet – vilket innebär att det finns ett antal nya ledamöter bland de mer rutinerade. Ett snabbt överslag visar att drygt hälften av de 35 mandaten – 18 stycken – innehas av färska ordinarie, varav några varit ersättare tidigare.
Eftersom något nytt styre inte finns på plats och någon ny fullmäktigeordförande inte är vald ska den som suttit längst i fullmäktige – ålderspresidenten – leda mötet. Denna ärofyllda post innehar Anders Carlsson (C) som fattar klubban och öppnar med att anknyta just till omsättningen av ledamöter.
– Det är jätteskojigt att se så många nya ansikten här, jag tror att det är jätteviktigt att vi har en förnyelse i våra valda församlingar, säger Anders Carlsson.
Först upp i talarstolen är Lars Beckman (S) som under informationspunkten passar på att komma med en önskan.
– Tonläget i valrörelsen har ju varit ganska högt och det ska det få vara, men med ett nytt fullmäktige på plats kan vi ju tänka på att hantera varandra lite varsamt, betonar Lars Beckman.
– Vi kan tänka på hur vi uttrycker oss, inte minst här i talarstolen men också kanske i sociala medier och på andra sätt.
I övrigt finns få stridsfrågor under detta fullmäktige. Det som bryter mönstret är frågan om ny upphandlingspolicy som blir återremitterad efter förslag från LPO som också S tillstyrker.
Efteråt plockar kristdemokraten Petra Battel, 43, ihop sina saker. Hon är en av de nya ledamöterna som nu alltså gjort sitt första fullmäktige.
Hur var det här tycker du?
– Det var spännande, kanske lite lugnare än vad jag trodde det skulle vara. Det gick ju rätt snabbt så det var inte så svettigt, tycker Petra Battel, som tillägger att hon följt ett antal fullmäktige i direktsändning hemifrån tidigare.
– Alla verkar vänliga så det här ska nog gå bra.
Hon jobbar själv som äldrepedagog och är inne på sitt andra år som politiskt aktiv.
– Så jag är väldigt ny på den här posten, säger Petra Battel och nämner äldreomsorg och vårdpersonalens villkor som hjärtefrågor.
Vad fick dig att ge dig in i politiken?
– Jag har alltid varit intresserad och tyckt och tänkt mycket. Det kan man göra på kammaren men jag vill också göra min röst hörd, se om jag kan göra någon nytta, förklarar Petra Battel.