Förklaringen: Vet inte hur man gör

I praktiken var stiftelsen nedlagd – men inte på pappret. Och att ingen vet hur det ska gå till är inte någon ursäkt, anser tingsrätten, som dömer en kvinna för bokföringsbrott.

Att skicka in årsredovisningar är en skyldighet alldeles oavsett om stiftelsen har någon verksamhet eller inte, menar Norrköpings tingsrätt.

Att skicka in årsredovisningar är en skyldighet alldeles oavsett om stiftelsen har någon verksamhet eller inte, menar Norrköpings tingsrätt.

Foto: Jessica Gow/TT

Valdemarsvik2017-12-11 13:44

1998 registrerades den aktuella stiftelsen med säte i Valdemarsvik, med syfte att bedriva näringsverksamhet. Men efter 2008 slutade det att komma in årsredovisningar, vilket länsstyrelsen ska ha påpekat vid minst två tillfällen.

Och anledningen till det var att stiftelsen i praktiken upphört med all verksamhet, menar den 65-åriga kvinna som var stiftelsens företrädare. Under flera år hade hon försökt att avveckla den även på pappret, men utan att lyckas eftersom "ingen vetat hur man gör".

Det är dock ingen ursäkt för att inte lämna in årsredovisningar, menar Norrköpings tingsrätt, som i sin dom även väljer att ge åklagaren en knäpp på näsan.

Enligt tingsrätten var kvinnan nämligen "mycket väl medveten" om skyldigheten att lämna in årsredovisningar. Trots det valde åklagaren "av någon outgrundlig anledning" att åtala kvinnan för att ha begått bokföringsbrotten genom oaktsamhet. Påföljden bestäms till villkorlig dom och dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!