Efter att ha stängt turistbyrån satsar Valdemarsviks kommun i sommar på sju InfoPoints utspridda på platser där turister rör sig. NT besökte fyra av dem för att se hur det funkar.
Ostkustens kajak är en av platserna. De fick sin låda för broschyrer och kartan för tre veckor sedan och den står på ett bord vid kajak-uthyrningen.
– Vi kan inte bemanna den hela tiden. Vi är ett litet företag. Det här kan aldrig ersätta en turistbyrå, säger Christian Swanson på Ostkusten kajak.
Han är negativ till att turistbyrån stängt och menar att det behövs ett nav för besöksnäringen och att de tidigare har fått besökare tack vare den. Swanson uppskattar att tio till 20 personer om dagen tar en broschyr eller en karta i lådan, vid Ekön.
– När det är fullt hinner vi inte prata, men de kan i alla fall plocka information. Det är positivt. Bättre än ingenting. Vi försöker vara personliga här och vi har varit ett litet InfoPoint även innan vi fick det här, säger Eva-Karin Pettersson.
Kommunen skriver på sin hemsida att tanken är att de företag som har InfoPoint ska kunna ge besökare svar på frågor och få tips om aktiviteter och sevärdheter i området. InfoPoint består av ett ställ eller en låda med broschyrer och en karta. Men kommunen utlovar på hemsidan också att man ska kunna få hjälp och tips av personal där materialet finns.
En bit från Eköns camping ligger Gryts Skärgårdskafé och Restaurang. Där känner inte personalen till något om att det ska finnas en InfoPoint på platsen när NT besöker.
– Vi har fått en broschyr och ett ställ, vi har inte fått upp det än men den kommer upp inom kort, säger Tommy Ekman som driver verksamheten med Madelene Ekman.
Han säger att han inte fått någon information från kommunen att InfoPoint skulle innebära något mer åtagande än att stället med broschyren bara skulle stå där.
– Jag tycker alla initiativ kommunen gör för att hjälpa näringsidkare och turister är bra, säger Tommy Ekman.
Tror du InfoPoint kan ersätta turistbyrån?
– Jag vet inte vad turistbyrån hade för genomslagskraft. Vad det ger gentemot vad det kostar måste kommunen tänka på.
På Rasta i Ringarum säger personalen i restaurangen att de inte hinner att hjälpa turister med tips om aktiviteter.
– Vi har inte tid att småprata. De enda frågorna jag fått är var närmaste hotell ligger eller var nästa ställe som har kul-glass finns, säger Alma Enberg som sommarjobbar i restaurangen.
En InfoPoint finns också på Valdemarsviks bibliotek, men dit kommer inte många turister, enligt Anders Forsslund, bibliotekarie och ansvarig för den InfoPoint som finns där. Han menar att det syns för dåligt och hade hoppats att personalen skulle fått någon slags utbildning.
– Men jag ska inte vara för hård. Vi får se hur det går och vi ska ha en utvärdering i höst och se vad som kan göras bättre, säger han.
Sarah Åkerblom, näringslivsutvecklare i Valdemarsviks kommun, tror inte att en turistbyrå är det mest effektiva sättet att nå ut med information till besökande i kommunen. Hon menar att det finns en potential i det nya systemet med InfoPoints och tycker starten varit bra.
– Vi hade fler planer på att göra det ännu bättre men vi fick dra ner på ambitionerna i och med att vi fick köpsstopp på grund av kommunens dåliga ekonomi. Men det är klart vi vill att det ska vara ännu bättre till nästa sommar, säger Sarah Åkerblom.
Flera ställen NT pratat med säger att personalen inte har tid att svara på frågor eller att man inte känner till åtagandet att ge information. Hur ser du på det?
– Då är det synd att man tackat ja till att bli InfoPoint. De har själva anmält intresse och tackat ja. Så det hoppas jag man har. Vi får utvärdera det här i höst. Vad man efterfrågar mer för material och så.
Utgår det någon ersättning till de företag som har InfoPoint?
– Nej inte i dagsläget. Vi får se efter sommaren hur arbetsinsatserna sett ut och vad man har uppoffrat för att vara InfoPoint. Eller om det gynnat affärerna. Det här är ett första år vi testar någonting och vi måste få tid att utvärdera. Vi får förhålla oss till vad politikerna tycker om det här. Det är ett politiskt beslut, säger Sarah Åkerblom.
Kostnaden för turistbyrån, som lagts ner, var runt 350 000 kronor medan kostnaden för InfoPoints mest bestått av inköp av hyllor och dekaler.