Flera vinnare efter positiv sammanställning

Kommunalrådet Erland Olauson (S) gläds över siffrorna från Fossilfritt Sverige.

Kommunalråd. Erland Olauson (S).

Kommunalråd. Erland Olauson (S).

Foto: Louise Åsenheim

Valdemarsvik2017-08-05 07:00

Han förklarar att resultatet går hand i hand med Valdemarsviks kommuns slogan ”I balans med naturen”, en vision som hundratals personer är engagerade i.

– Det har naturligtvis skapat intresse och funderingar för vad just jag kan göra för att bidra till att nå målen vi strävar mot. Sparbanken och delvis även kommunen har ordnat ett par informationsmöten om solceller. Dessutom har kommunen en energirådgivare. Solenergin är en bra, men underskattad form.

En annan framgångsfaktor upplyser Erland Olauson är möjligheten att kunna nettobetala sin el. Det innebär att elen som solanläggningen producerar och inte konsumeras säljes ut på elnätet, en åtgärd som minskar den privata elräkningen. Förutom att boendeekonomin förbättras bidrar det också till en renare miljö.

– I kommunens framtidsplaner har vi med att kommunala fastigheter ska utrustas med solceller, men än så länge är vi inte riktigt där, utvecklar han.

Värt att veta: Solceller omvandlar energin i solstrålningen till elektricitet (likström). Solfångare gör om energin i solstrålningen till värme, varmvatten är vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om