Fjärilar, fåglar och Irland övertygar

Fjärilar, fåglar och fyrfota afrikanska djur, blandat med irländska miljöer. Den nu aktuella fotoutställningen i Sjöhuset, som rubriceras "Mellan himmel och jord", är definitivt något extra.

Toalettbestyr. En fiskgjuse fotograferad i Mexico i samma ögonblick som den gör sina behov.

Toalettbestyr. En fiskgjuse fotograferad i Mexico i samma ögonblick som den gör sina behov.

Foto: Ina Karlsson

Valdemarsvik2015-06-16 22:26

Det är fotografier av god klass som inte enbart ledsagar betraktaren in i den svenska naturen. För här får man också en dos landsbygd och stadsmiljöer från Irland, den gröna ön. Men också porträtterade elefanter i Kenya och en fiskgjuse a la Mexiko.

Det är en trojka hängivna amatörfotografer som visar vad man kan åstadkomma när man är ute och skjuter med kameran.

Ina Karlsson, från Kolmården, Kjell Andersson från Söderköping och Rolf Kokkonen från Valdemarsvik har förenats i en utställning som omfattar närmare 90 bilder och som visas till och med 28 juni.

– Det här är första gången, som jag medverkar i en utställning, säger Ina Karlsson vars bilder från Irland andas lite 50-tal.

Kjell Andersson, även han debutant i sammanhanget konstaterar:

– Man har haft sina bilder i datorn och det är i stort sett ingen annan som har tittat på dem.

Han pekar på en smygstekellik glasvinge, som landat på några kronblad. Som framgår blir det också en lektion entomologi.

Och just Rolf Kokkonen är en driven entomolog, som via kameran har fångat fjärilar på sina exkurtioner, oftast kring Valdemarsvik.

– Jag tycker det är angenämt att få visa upp en del av den svenska naturen på det här sättet. Det finns ofantligt mycket spännande runt omkring oss, säger Kokkonen, som sticker ut med några rejäla förstoringar, där centimeterstora fjärilar har växt till halvmeterstora vidunder på fotopapperet.

Det skapar ett sug, en skön dimension.

Drar. Ett bi förevigat i Söderköping av fotografen, som är biodlare.
Drar. Ett bi förevigat i Söderköping av fotografen, som är biodlare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om