Klassikerfestivalen i Valdemarsvik närmar sig. Tillsammans med kommunen, Valdemarsviks Sparbank och polisen kläcktes en idé att väva in ungdomarnas epa-intresse i Klassikerfestivalen. Sagt och gjort, i år blir det en egen epa-kortege på fredagen, eller A-traktor som är det egentliga namnet på det aktuella fordonet.
Den utgår hur som helst från Sörbyskolan.
– De kör in mot centrum och sedan väntar utställning och en del snack på scenen. Fokus kommer ligga på det som allmänt diskuteras om epor. Hur möts vi generationer mellan varandra och vad finns det för utmaningar framåt? Till exempel lagändringar och hur ser ungdomarna på det. En trevlig och lättsam diskussion om epa-kultur där alla får komma till tals, säger initiativtagaren Pether Skoglund.
Melwin Elofsson är en av de som kommer delta i epa-kortegen på fredagen. Minst 20 epor väntas bilda en kortege, det kan bli mer.
– Det finns väldigt fina bilar som är epor och jag tror folk kan få ett intresse för det och känna lite mer respekt. Vi behöver prata om det mer, många tycker det bara är i vägen och det finns många fördomar, säger Melwin Elofsson.
Vad är en vanlig fördom man möts av?
– Att så fort man ser en epa är det bara röj och stök. Man får den åsikten på sig direkt.
Vad är det som lockar dig med epa?
– Det är friheten att kunna ta sig från plats till plats i en så ung ålder. Man har något eget. Jag tror bara det är till fördel när man tar B-körkortet att ha varit i trafiken innan.
Pether Skoglund fyller i:
– Det är ofta i möten och samtal som man får insikter och förståelse. Jag hoppas också att ungdomarna blir sugna på att vara med i framtiden. Växa in och bli en del av Klassikerfestivalen.
Förutom epor innehåller festivalen mycket annat. Det är mindre än en vecka kvar innan veteranbilar och träbåtar fyller centrala Valdemarsvik 28-29 juli. Pether Skoglund tror att det blir fler besökare än förra året.
– Kul att konstatera att fler fordon har anmält sig än förra året. Kommer alla som de ska så blir det rekordmånga. Det gäller också båtuppvisningen på fredagen.
Han avslöjar att det äldsta fordonet som är anmält ursprungligen byggdes 1898.
– Den går på ånga. Jag har aldrig sett något liknande.
Nyheterna Klassikerrallyt är fulltecknat med 20 olika modeller och Mopedrallyt är på väg dit. Det kan alltså mycket väl vara så att förra årets besökssiffror slås, men Pether Skoglund tar också upp kritik från sommaren.
– Med förra årets stora publiktillströmning som överraskade alla, främst på lördagen, blev det förstås långa köer och väntetider hos alla med matutbud vilket kritiserades. I år hoppas jag man är bättre förberedd med ett smart utbud och vässad logistik. Det jag kan styra över är festivalområdet tillsammans med nya krögaren. Där blir det en mycket bredare meny i år och organisationen med köer kommer vara mycket bättre. Vi kommer kunna ta emot mer folk, och snabbare.
Fri entré gäller under festivalen.
– Sponsorer och partners har ställt upp så jag känner att vi vågar det. Det känns bra att kunna erbjuda alla det här, oavsett plånbok.
Melwin Elofsson tror att Klassikerfestivalen kommer att växa med åren och blir ett givet inslag i framtiden.
– Jag tror den betyder rätt mycket, speciellt för den mindre staden. Det är fler äldre bilar här och det intresset finns i Valdemarsvik. Jag tror att festivalen bara kommer att växa.