– Tyvärr fick vi med anledning av pandemin ställa in det planerade firandet där jag verkligen såg fram mot att få delta, säger kommunalrådet Jenny Elander Ek (C). Men jag hoppas att vi kan genomföra ett firande längre fram om läget tillåter.
Torröstugan finns strax invid Kung Valdemars segelled i Torrö naturreservat intill Åsvikelandet, Östra Ed. En farled som Evert Taube skaldade om i ”Blås Kajsa, blås”.
Stugan ägs av Valdemarsviks kommun men ligger på oskiftad mark med tre ägare som byts om årsvis med ansvar för skötsel och bokningar. Hos dem hämtas nyckel och vattendunk eftersom stugan saknar såväl el som vatten och har utedass. Här finns fyra bäddar, järnspis och ved, vilket gör den användbar året om. Får bokas högst två nätter för att ge fler chansen att komma hit.
– Stugan på Torrö ger en möjlighet för kommuninvånare och besökare att uppleva den fantastiska naturen i denna del av vår kommun. Jag vet att besökare som haft förmånen att få hyra stugan uppskattat vyerna, lugnet och närheten till bland annat vandringslederna i området, säger Jenny Elander Ek.
Hit kommer inte bara vandrare på Östgötaleden utan också båtfolk och även bilburna som då får gå 4,5 km för att komma fram till platsen och stugan.
Emelie Nisu, folkhälsoutvecklare på Valdemarsviks kommun, ser också Torröstugan som en viktig del för friluftslivet.
– Alla stugor, leder, grillar och aktiviteter som kan stimulera till natur- och friluftsliv är värdefulla, säger Emelie Nisu.
– I vår fototävling inom ramen för Luften är fri, ger vi bland annat bort en övernattning i Torröstugan, vilket vi hoppas ökar kännedomen och nyttjandet av stugan.
I invigningstalet för 20 år sedan gick landshövdingen in på den historiska bakgrunden med anor som lotsplats från 1500-talet.
– Lotsstationen drogs in 1882 och huset stod kvar till någon gång på 1920-30 talet då det såldes och fraktades till Stora Askö där det byggdes om, berättade Björn Eriksson då.
Grunden blev kvar där en kopia av lotsstationen, storlek 4,5 gånger 5.75 meter, byggdes av kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, inom ramen för EU-projektet Utveckling av natur- och kulturturism. Och på ena gaveln, mot sjösidan, står fortfarande ordet Lots.