Hamnen är ett högt uppskattat besöksmål och en oas också för ortsborna att ströva i, på bryggorna.
Det är Waldemarsviks Träbåtsförening som här har skapat ett levande skärgårdsmuseum med allmoge- och veteranbåtar, välskötta och glänsande i ek, furu eller mahogny.
– Det känns härligt att arbetet med Elise är klart, nu kommer det att bli mycket åkande med henne också i sommar, säger Christian Trygg, en av många som varit med och jobbat med totalrenoveringen sedan 2013.
Som alla 90-åringar har Elise hunnit med en del. Dock har hon varit trogen Grytsskärgården i många år efter att hon byggdes 1932 i ek och furu av varvsägare Ragnar Jansson, Västervik. Namnet Elise har hängt med sedan dess. Hon är en halvdäckad skötbåt med storleken 8 x 2.7 meter. Som övriga träbåtar är hon klinkbyggd, det vill säga med överlappade brädor i bordsbeläggningen. En teknik som sedan något halvår finns med på Unescos lista över världskulturarv.
Under åren har Elise använts för skötfiske av strömming, men också som fraktbåt. Ägare var Sune och Lennart Magnusson innan hon skänktes till träbåtsföreningen som nu fått henne att glänsa som i forna dagar. Omkring tio personer kan få plats ombord.
Båtrenoveringarna görs på ett område vid Storängen intill Norrgatan där föreningen har verkstadslokaler för såväl medlemmarnas båtar som de föreningsägda. Där är onsdagarna vikta till arbetsdagar som brukar samla runt 10-15 personer, och grundbulten i det hela är ett gediget hantverkskunnande.
Nu fraktades Elise med hjälp av traktor på Valdemarsviks gator till småbåtshamnen där hon äntligen fick komma till sitt rätta element igen.
Waldemarsviks Träbåtsförening bildades år 2000 för att samla träbåtsentusiaster men också just för att bevara och sprida kunskap om den kulturskatt som de gamla båtarna utgör. För allt detta fick föreningen Valdemarsviks kommuns kulturpris 2014. I dag har föreningen omkring 130 medlemmar.
– Det är en stor förmån för Valdemarsvik att ha en sådan här förening, säger Kent Larsson som också varit med och jobbat med renoveringen av Elise.
Föreningen har också mycket utåtriktad verksamhet där det största evenemanget är Waldemarsviksrodden som nu efter pandemiåren ska arrangeras igen i förra sekelskiftets anda. Den här gången i samband med Klassikerfestivalen i Valdemarsvik i slutet av juli.