Vi träffar kommunens BRÅ-samordnare Fredrik Törnborg i kommunhuset tillsammans med lokalområdespolisen John Elljung samt kommunalrådet Per Hollertz för att få en bakgrund till denna förebyggande samverkan:
– Vi har börjat med att göra medborgardialoger i form av enkäter där medborgarna fått svara på två huvudfrågor: "Vad tycker du att kommunen och polisen ska jobba extra med" samt "är det någonstans du känner dig otrygg?" Dessa har genomförts i Ringarum, Gusum och i Valdemarsvik, berättar Fredrik Törnborg.
– Därefter har polisen och kommunen tyckt till om samma sak, tagit fram brottsstatistik och så har vi haft dialogmöten på orterna.
Det här har lett till att man kunnat identifiera vissa återkommande ämnen och områden som man utgått ifrån när man formulerat medborgarlöftet.
– Mycket har handlat om narkotika och trafik. Man kan där också se en könsskillnad, män har oftare nämnt trafikrelaterade problem medan kvinnor oftare oroats för narkotika, säger Fredrik Törnborg.
– De platser som sticker ut är Gusum samt Valdemarsviks centrum, sedan ska man komma ihåg att 44 procent av dem som svarat inte upplever några problem överhuvudtaget. Men otrygghet är en känsla som måste tas på allvar. Vi kommer också att genomföra trygghetsvandringar i Ringarum, Gusum och Valdemarsvik nu under den mörka årstiden för att ringa in i vilka områden det kan behövas åtgärder.
I det nya medborgarlöftet lovar polisen och Valdemarsviks kommun att arbeta med de trafikrelaterade problemen som har koppling till droger. Man avser också ha särskilt fokus på Gusum och centrala Valdemarsvik.
– Från kommunens sida kommer det att handla mycket om det förbyggande arbetet, att informera föräldrar och ungdomar, att jobba vidare med epa-projektet till exempel. Sedan är synlighet viktigt och därför kommer råd och stöd samt fritid att vara ute ibland och prata med folk, förklarar Fredrik Törnborg.
Från polisens sida upplever man att samarbetet med Valdemarsviks kommun fungerar föredömligt.
– Kommunen här är ledande i länet när det gäller samverkan mot alkohol och droger i trafiken, initialerna bildar förkortningen SMADIT. Ingen annan kommun här jobbar på det sättet, säger John Elljung.
– Vi är väldigt glada över det samarbetet.
SMADIT innebär att personer från kommunens råd och stöd finns på plats under polisens trafikkontroller. Om någon testar positivt för rattfylla eller drograttfylla erbjuds denna person att boka tid för stödsamtal direkt på plats. Men man samarbetar även på andra sätt:
– När vi gör gemensamma kontroller är kommunens sjuksköterskor som har jour tillgängliga och kan ta blodprov på vårdcentralen om det behövs. Det innebär att poliserna inte behöver avbryta kontrollen för att åka in till Norrköping för provtagning, berättar Fredrik Törnborg och John Elljung bekräftar att det här är en stor hjälp:
– Valdemarsviks kommun är framträdande i de här bitarna.
Medborgarlöftet är underskrivet av tidigare kommunstyrelseordföranden Lars Beckman (S) samt nuvarande Per Hollertz (M).
– Det har alltid funnits en ganska stor enighet politiskt sett kring de här medborgarlöftena och det är ju likartade saker som dyker upp varje gång, det är trafik och narkotika det handlar om. Det är viktiga saker att jobba mot för trygghetens skull, säger Per Hollertz.
Uppföljning av medborgarlöftet kommer att ske halvårsvis.