De värsta exemplen – Albin Ring avslöjar livsmedelsfusket

Älgkorv som egentligen innehöll kamel, saffran som blandats ut med sågspån och bufféer där maten som slängts återanvänds. Det är något som Albin Ring sett i sitt arbete. Nu har han skrivit en bok om sina värsta upptäckter.

Albin Ring Livsmedelsfusk

Foto: Alva Nunez

Valdemarsvik2024-08-14 05:00

– Det var förvånande hur fräcka fuskarna är och sättet de gör det på: maler om köttfärs och ljuger om innehållet på förpackningar. Honung är en klassiker. Det säljs väldigt mycket sirap som är smaksatt som honung men sedan säljs som riktig honung och man tar ut fem gånger priset, säger Albin Ring.

NT får ett kort stopp med honom i Norrköping innan han ska åka vidare till barndomshemmet i Gryt. Sedan han lämnade Östergötland har han hunnit ta juristexamen, arbeta i parlamentet i Bryssel, stadshuset i Stockholm och nu på miljöförvaltningens livsmedelsavdelning i Stockholm. Arbetet där blev en ögonöppnare för hur mycket fusk som döljer sig inom livsmedelsindustrin.

undefined
Albin Ring arbetar som jurist på miljöförvaltningens livsmedelsavdelning. Han är förskräckt över hur mycket matfusk som förekommer.

Matfusk gör att konsumenter betalar överpris för varor av sämre kvalitet eller lägre värde. Genom åren har ett antal stora fall uppmärksammats, som hästköttskandalen 2013, men det som upptäcks är bara en bråkdel av allt som sker, menar Albin Ring.

– Många tänker att "det är bra att media upptäcker skandalerna och skriver om dem, då är allting lugnt nu". Men det finns så många fler skandaler som ligger och puttrar under ytan.

Livsmedelsfusk kostar samhället stora pengar varje år. I en rapport från Livsmedelsverket 2019 uppskattas fusket uppgå till tre procent av den totala livsmedelsförsäljningen, vilket då motsvarade nio miljarder kronor årligen.

Albin Ring ville sprida kunskap om hur utbrett fusket är. Därför skrev han boken "Dött kött" som gavs ut i juni i år. Boken är en deckare som bygger på verkliga fall han själv varit med om.

– Jag samlade på mig så många konstiga och spännande exempel på hur det fuskas. Vissa av dem kändes nästan så osannolika att jag inte hade trott på det själv om jag inte varit med om det, berättar han.

undefined
Albin Ring ska fortsätta arbeta mot matfusk. Kanske skriver han en uppföljare till sin bok, han har flera exempel från branschen som han kan använda.

Hur kom det sig att du valde att även ha med fiktiva delar?

– Jag tyckte det var spännande att skriva en spänningsroman och få jobba med att plantera ledtrådar, vem är det egentligen som ligger bakom allt och hur går det till.

Ett fall Albin Ring minns väl var när han följde med på en inspektion vid hamnen i Stockholm.

– Tullen hade stoppat en skåpbil som kommit med färjan från Baltikum. När vi öppnade dörrarna var den fylld med drygt ett halvt ton slaktkroppar som låg helt oskyddade på golvet i den skitiga skåpbilen. Köttet hade åkt över med färjan, helt utan skydd och kyla och var på väg till en livsmedelsbutik.

undefined
Höjda böter för matfusk. Det är ett sätt att komma till rätta med problemen, anser Albin Ring och den regeringsutredning om att motverka fusk i livsmedelskedjan som han medverkat i.

Leveransen kunde stoppas men det större problemet kvarstod. Med nuvarande rutiner för att upptäcka matfusk är det som att leta efter en nål i en höstack. Av en slump hittades den här skåpbilen, men Albin Ring funderar över hur många fler av liknande leveranser som tar sig över färjorna varje dag. Dessutom gör den nuvarande lagstiftningen att matfusket blir en lönsam verksamhet – även om man åker fast.

– En företagsbot brukar landa mellan 10  000 och 20  000 kronor. Det är försvinnande lite pengar i sammanhanget när man tänker på hur få som åker fast och hur mycket man kan tjäna på att fuska.

De senaste 20 månaderna har han varit sekreterare i en statlig utredning med uppgiften att stärka arbetet med att upptäcka och motverka fusk i livsmedelskedjan.

– Fusket är speciellt. Det är avsiktligt och medvetet vilket gör att fuskarna vidtar åtgärder för att dölja det. Varor göms undan, fraktsedlar förfalskas och de ljuger om vilka kunder de har. Så det är väldigt svårt att upptäcka och kräver mer resurser och nya arbetssätt. Vi föreslår därför att det ska införas en ny nationell kontrollstyrka mot matfusk, säger Albin Ring.

Denna specialenhet ska ha en operativ personalresurs som kommer arbeta med de svåraste typen av fusk.

undefined
Möjlighet att tjäna pengar på matfusk och att risken för att bli upptäckt är liten gör att livsmedelsbranschen idag drar till sig organiserad brottslighet.

En aspekt av matfusket som inte har diskuterats mycket tidigare är dess kopplingar till organiserad brottslighet, anser han.

– Lätta pengar, låga straff och låg upptäcksrisk gör matfusk attraktivt för den kriminella ekonomin. Dessutom kan man tvätta pengar och det finns ofta mycket skattefusk och annan brottslighet i de här bolagen, säger Albin Ring.

undefined
Albin Ring skrev en bok om de värsta fallen av matfusk som han själv har stött på : "Drygt ett halvt ton slaktkroppar låg helt oskyddade på golvet i den skitiga skåpbilen".

När Albin är tillbaka i Stockholm väntar fortsatt arbete med att stoppa matfusk. Utredningen "Stärkt kontroll i livsmedelskedjan", som är överlämnad till regeringen, hoppas han snart ska genomföras. Kanske han även påbörjar en uppföljare till "Dött kött".

– Det finns verkligen uppslag för en uppföljare, avslutar han.

Om Livsmedelsfusk

Upp till tre procent av all livsmedelsförsäljning i Sverige är möjligen kopplad till fusk, enligt Livsmedelsverkets uppskattning, det motsvarar runt nio miljarder kronor. 

Vanliga sätt för livsmedelsbedrägeri är utspädning, att varor byts ut, förfalskning och felaktig märkning.

Större delen av reglerna inom livsmedelsindustrin är gemensamma för alla EU:s medlemsstater.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!