Domen: Djur stod i sin egen avföring – nu döms paret

Kor stod i sina egen avföring, riskerade att drunkna i gödsel och flera får fick avlivas. Miljön på gården i Valdemarsviks kommun var så dålig att ett par nu har dömts för djurplågeri.

"På grund av den djupa gödseln kunde inte djuren lägga ner huvudet utan att täckas av gödsel", skriver länsstyrelsen om den vänstra bilden.

"På grund av den djupa gödseln kunde inte djuren lägga ner huvudet utan att täckas av gödsel", skriver länsstyrelsen om den vänstra bilden.

Foto: Länsstyrelsen

Valdemarsvik2025-02-20 12:00

Nyheten i korthet

  • Ett par i Valdemarsviks kommun har dömts för djurplågeri efter att ha hållit sina djur i oacceptabla förhållanden, inklusive att låta dem stå i sin egen avföring.
  • Länsstyrelsen upptäckte problemen under ett kontrollbesök 2022, där de fann cirka 50 kvigor och tjurar samt 30 får och lamm i dåligt skick.
  • Trots att paret nekar till anklagelserna, har Norrköpings tingsrätt dömt dem till villkorlig dom och dagsböter på 7 000 kronor för mannen och 3 500 kronor för kvinnan.

Det var när Länsstyrelsen genomförde ett kontrollbesök på gården 2022 som problemen upptäcktes. Totalt sett handlade det om omkring 50 kvigor och tjurar samt cirka 30 får och lamm.

Vid djurskyddskontroller som gjorts tidigare hos paret under tio års tid, hade det upptäckts "allvarliga brister". Därför hade gården fått förbud att hålla flera än 50 nötkreatur.

Enligt domen var 17 kor bundna och merparten var "kraftigt förorenade med avföring på buk och lår". Det framkommer att ytterligare 14 nötkreatur hållits i spaltboxar och stått i sin avföring.

undefined
Tjuren på bilden "hölls i en mycket smutsig spaltbox" och djuret bedömdes också som "kraftigt förorenat".

Dessutom ska 17 får hållits i mycket blöta och smutsiga spaltboxar. I sitt yrkande skriver åklagaren att kreaturen hanterats i en "undermålig vistelsemiljö som orsakat att djuren otillbörligt lidande". Flera av fåren var vid djurskyddskontrollen mycket magra och i dåligt skick och i omedelbart behov av veterinärvård. Två av djuren fick senare avlivas.

I förhör hävdar paret att de fått problem efter att utgödslingssystemet, som ska föra bort gödsel från ladugården, slutat fungera. De fick därför göra rent själva: "Jag körde ut ungefär 30 skottkärror med gödsel om dagen", säger kvinnan. 

undefined
Fåren på gården bedömdes som "magra och med päls som var lång och mycket tovig", enligt länsstyrelsen. Några låg på en bädd som var "mycket smutsig och blöt".

Felet med utgödslingssystemet upptäcktes cirka tre veckor innan Länsstyrelsen genomförde sin djurskyddskontroll. Mannen uppger att de funderade på att släppa ut djuren i förtid: "Det kan inte göras för tidigt på året om det inte finns något för djuren ute".

Mannen nekar till gärningen och motsätter sig att hans ska dömas. Kvinnan erkänner de faktiska omständigheterna, men hävdar att hon inte ska dömas då djuren inte utsatts för något otillbörligt lidande.

undefined
Enligt Norrköpings tingsrätt har vanvården inneburit ett sådant lidande för djuren att det är att bedöma som djurplågeri.

Men Norrköpings tingsrätt gör bedömningen att den vanvård och underlåtenhet att utöva djurtillsyn, inneburit lidande för djuren. Brotten som begåtts bedöms som djurplågeri och skulle motsvara påföljd med fängelse. Då båda personerna inte är straffade sen tidigare och att det inte funnits några särskilda omständigheter anser rätten att paret ska dömas till villkorlig dom.

Mannen döms för djurplågeri och dagsböter på totalt 7 000 kronor. Kvinnan döms också för djurplågeri och 3 500 kronor i dagsböter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!