Trots stora protester från byborna lades Gryts skola ner efter vårterminen 2015. Orsaken till nedläggnings-beslutet var bristande elevunderlag.
Efter att ha misslyckats med att försöka sälja skolbyggnaden tog kommunen kontakt med representanterfrån olika föreningar och företag i Gryt för att diskutera vad den gamla skolan kan användas till.
Vid ett möte i juni blev byborna lovade att få ta över skolan under förutsättning att de presenterar en verksamhet som kan gå ihop ekonomiskt och att de då bildar en ekonomisk andelsförening. Grytborna var inte oförberedda inför det mötet. Ända sedan i oktober förra året hade ett övertagande av skollokalerna diskuterats bland ett 25-tal representanter för det lokala förenings- och näringslivet som ett led i utvecklingen av bygden.
Med syftet att inhämta synpunkter i frågan från Grytborna hölls under söndagseftermiddagen ett öppet möte i gymnastiksalen som lockade ett 90-tal besökare. Innan mötet fanns möjlighet att gå runt och titta på skollokalerna.
– Själva stommen i huset är i mycket gott skick. Du hittar inga fuktinslag någonstans. En del fönster behöver bytas ut, men det är inga stora kostnader. Värmesystemet är olja i dag och behöver bytas ut till bergvärme, pellets, solceller eller annat. Vad man väljer styrs av ekonomi och miljö, sa Krister Steen från Hummelviks Gård, under rundvandringen i skolbyggnaden.
Utbildning – exempelvis internatskola i samarbete med studieförbund eller folkhögskolor – äldreboende, företagshotell, vandrarhem och turistbyrå var några förslag på verksamheter som kom upp under mötet. Efter handuppräckning visade det sig att en majoritet vill rädda skolbyggnaden. Dessutom kan en majoritet tänka sig att satsa pengar i en ekonomisk förening som sköter driften.
– Det vi tar med oss från det här mötet är att det finns ett intresse från Grytborna att ta över Gryts nedlagda skola. Men vi måste också lyssna till vad kommunen kan erbjuda oss när det gäller akut underhåll av fastigheten. Jag tar också med mig en positiv känsla av att Grytborna vill engagera sig i sin bygd. Antalet besökare på mötet var över förväntan, sa en nöjd Lars Nilsson från Gryts Bygdegårdsförening.
Det är viktigt, framhöll Nilsson under mötet, att den verksamhet som bedrivs i skolbyggnaden inte konkurrerar ut annan redan befintlig verksamhet i Gryt.
– Det finns många tankar och idéer om vilken verksamhet man ska ha. Där behöver vi tid för att prata mer med de rörelser som redan finns i Gryt för att inte slå ut redan etablerade företag. Samarbete och samverkan är det som gäller.