De sågar samarbetet – och lämnar styret

De tre politiska vildar som hoppade av från Landsbygdspartiet, LpO, i höstas – Mathias Knutsson, Ulf Larsson och Per-Ola Birgersson – väljer nu att lämna samarbetet med den styrande borgerliga majoriteten i Valdemarsvik.

"Det här är en nödvändig åtgärd. Vi når inte fram till de styrande", säger Mathias Knutsson, politisk vilde sedan han i höstas hoppade av Landsbygdspartiet oberoende.

"Det här är en nödvändig åtgärd. Vi når inte fram till de styrande", säger Mathias Knutsson, politisk vilde sedan han i höstas hoppade av Landsbygdspartiet oberoende.

Foto: Fredrik Nygren

Valdemarsvik2024-05-15 20:30

Efter 500 dagar väljer de att lämna samarbetet i dess nuvarande form. Per-Ola Birgersson säger att de tre har övervägt detta en längre tid och har en samsyn i politiken.

– Då vi lämnade LpO var förhoppningen att styret skulle vilja ha med oss och våra mandat. Vi har stöttat dem politiskt hittills och velat att bidra till att kommunen får en bra utveckling men vi har inte fått vara med och förbereda frågorna. Om vi skulle fortsätta att passivt stötta majoriteten utan att få en chans att påverka besluten så är vi lika skyldiga som dem att utvecklingen inte går åt rätt håll, säger Per-Ola Birgersson.

– Det är en sluten inre krets som fattar besluten innan de informerar och ofta är underlaget inte berett på rätt sätt. Det finns en låsning i det politiska arbetet, anser Mathias Knutsson, som är ordförande i kommunfullmäktige.

De tre som valde att hoppa av från LpO har enligt Per-Ola Birgersson tagit kontakt med de styrande varje vecka för att lämna sina synpunkter på diverse förslag. Han tycker inte att utvecklingen i kommunen går åt rätt håll.

– Vi borde kanske gjort detta tidigare men hoppet är det sista man tappar, säger han.

undefined
"Det här är en nödvändig åtgärd. Vi når inte fram till de styrande", säger Mathias Knutsson, politisk vilde sedan han i höstas hoppade av Landsbygdspartiet oberoende.
undefined
Ulf Larsson är en av dem som väljer att avbryta samarbetet med majoriteten. "Det är uppenbart att den nuvarande kommunledningen är oförmögen att styra, leda och utveckla Valdemarsviks kommun", skriver trion i ett pressmeddelande.
undefined
"Vi borde kanske gjort detta tidigare men hoppet är det sista man tappar", säger Per-Ola Birgersson.

I dag styrs kommunen av Moderaterna, Landsbygdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som tillsammans har 16 mandat. Oppositionen – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern – har lika många mandat. Nu finns då tre vilda mandat som kommer att bli vågmästare om de inte väljer att samarbeta med någon av sidorna.

Kan ni rösta med oppositionen nu?

– Vi är öppna för allt som leder framåt och är bra för kommunen. Det beror helt på politiken och sakfrågorna hur vi väljer att göra. Det finns ett antal frågor där vi inte är nöjda med hur de hanterats, säger Per-Ola Birgersson.

Vill ni bilda ett nytt styre med oppositionen i Valdemarsvik?

– Vi har inga låsningar utan vår ambition är att se så sakfrågor drivs framåt. Kommunpolitiken är viktig och handlar inte om partipolitik på samma sätt som på riksnivå. Allt beror på vad politiken innehåller. Men vi är inte ute efter att jaga några nya platser eller titlar, säger Birgersson.

I ert valprogram är ni borgerliga. Ni tycker inte att detta är ett svek mot era väljare?

– Nej, om vi bara håller med och tittar på när de flesta punkterna i vårt valprogram inte hålls utan driver åt andra hållet så är det att inte ta ansvar. Vi vill följa den politik som vi gick till val på. Sakfrågorna är det viktiga för oss. Vi riskerar till exempel framleds att ta ett stort beslut och göra av med en massa pengar som vi inte har då det gäller Vammarhöjden. Där saknas beslutsunderlag och kostnader. Ärenden bereds inte på ett säkert sätt och vi kan inte ta beslut med otillräckliga underlag, säger Per-Ola Birgersson.

undefined
"Det är inte bra för Valdemarsviks kommun att man skapar någon politisk osäkerhet i det läge vi är i dag", säger Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande.

För kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) kom beskedet om avhoppen som en överraskning. Han säger att trions beslut känns "överdrivet dramatiskt".

– De har ju hoppat av och är vildar. Sen har de uttalat att de ska stödja det sittande styret.  Och nu vill de tydligen lämna besked att de kommer att agera som vildar framåt, säger han och fortsätter:

– Vi var ju formellt ett minoritetsstyre när de hoppade av LpO och det är vi fortsatt. Då får vi förankra vår politik och vi får ju ta kontakt med övriga gruppledare. Det är inte bra för Valdemarsviks kommun att man skapar någon politisk osäkerhet i det läge vi är i dag – inte minst ekonomiskt sett.

Känner du någon risk att majoriteten faller i och med det här?

– Det ska vara om vildarna hittar en annan majoritetslösning med andra partier, och så är ju politiken. Då får de väl söka andra samarbetspartier i så fall. Och vilka de är det får de väl svara på själva.

De riktar ganska skarp kritik mot er, har du några tankar kring det?

– Lågvattenmärke att anklagas oss för att vara inkompetenta. Jag brukar inte vara elak tillbaka, men det säger väl en del om deras egen självbild, egentligen. Ingen annan än de har kompetens – det är så jag läser ut det.

Är det något i den här situationen som ni hade kunnat göra annorlunda?

– Nej. Jag har lagt mig vinn om att, när de skulle styra, att vi skulle ha en fortsatt bra dialog. De har varit inbjudna till våra gruppmöten precis som förut, och fått vara med och diskutera politiken. Om de inte har kommit på mötena det är ju upp till dem. 

– Dessutom har jag haft separata möten och diskuterat politik med dem för att hitta en bar samarbetslösning i situationen som uppkom när de hoppade av och blev vildar. Men nu väljer de tydligen att, utan att egentligen flagga upp, säga: nej vi hoppar av, vi vill bli vildar helt och hållet.

undefined
Enligt Lars Beckman (S) kommer man från oppositionens sida inte ta tillfället i akt för att få till en förändring inom Valdemarsvikspolitiken.

Enligt Lars Beckman (S) kommer man från oppositionens sida inte ta tillfället i akt för att få till en förändring inom Valdemarsvikspolitiken.

Hur ser du på majoritetens möjligheter att fortsätta styra? 

– Det har jag ingen uppfattning om. Vi får se vad majoriteten söker för stöd. Man kan ju regera en kommun – precis som ett land – i minoritet. Så är man öppen för att diskutera med oss från oppositionen och vi hittar gemensamma lösningar för kommunens bästa så ska vi väl göra det, säger han.

Kommer ni att ta kontakt med "vildarna" för att se om ni kan få stöd därifrån?

– Nej, jag vill inte bidra till att skapa en osäker situation i Valdemarsvikspolitiken, jag tror inte att det gagnar någon. Så i det här läget sitter vi lugnt i båten och ser tiden an, så får majoritetsledarna söka oss för att hitta bredare lösningar på de frågor som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!