David, 23: "Ta några hundår i början så kommer belöningen senare"

En viktig kugge för det lokala hockeylaget – och för Ica Fyren. David Åberg har vid 23 års ålder redan hunnit bli en profil i Valdemarsvik.

Igenkändisen: David Åberg

Foto: Axel Johansson

Valdemarsvik2024-06-15 12:00

När vi besöker butiken i centrala Valdemarsvik är det tydligt att högsäsongen är kommen. 

Det är full fart. 

David Åberg leder oss till personalutrymmet och på den korta vägen dit blir han stoppad flera gånger av kunder som behöver hjälp eller som bara vill hälsa.

– Man märker absolut att det har börjat ramla in mer folk nu. Mycket turister från Tyskland och Nederländerna, konstaterar Åberg och häller upp en kopp kaffe.

undefined
"Jag kände ganska tidigt att det är Ica som jag vill hålla på med", säger David Åberg som planerar att utbilda sig genom Ica-skolan.
undefined
När hockeystudierna i Karlstad avslutades återvände han till Valdemarsvik och Ica Fyren. "Jag trivs med småstadslivet", säger David Åberg.

Han har jobbat i butiken till och från sedan han var femton år gammal. Karriären började som jordgubbsförsäljare under sommaren och när gymnasietiden på hockeylinjen i Karlstad avslutades återvände han för jobb på heltid.

– Jag trivs med småstadslivet. Man får en personlig kontakt med kunderna och blir nära sina kollegor. Jag kände ganska tidigt att det är Ica jag vill hålla på med, säger David Åberg och berättar att han planerar att utbilda sig genom Ica-skolan framöver. 

Vad är de största utmaningarna med jobbet?

– Det är nog att man måste hantera varje kund individuellt. Man måste hela tiden byta lite ansikte för att anpassa sig efter kunden och gör dem så nöjda som möjligt. Sedan gäller att alltid vara på bra humör. Vissa dagar är man inte glad och då får man lägga det åt sidan. Sedan är det klart att det är utmanande för oss vintertid men då har vi sommaren som räddar upp det.

Är det ett högt tempo?

– Jag skulle säga att det är väldigt högt tempo och värre än många tror. Det skulle vara jättenyttigt för fler att prova på att jobba i en butik under en hektisk dag, tror jag. Oavsett om det är måndag eller söndag finns det alltid saker att göra.

undefined
David Åberg är ett känt ansikte för många Valdemarsviksbor. Det blir många jobbrelaterade samtal utanför arbetstid. Och om hockeyn, så klart.
undefined
Det bästa med jobbet är den stora variationen av arbetsuppgifter, kundkontakten och kollegorna, säger David Åberg.

Ditt bästa tips till någon som är ny inom yrket?

– Om du jobbar hårt kommer du få din belöning. Inom Ica känns det som att du kan påverka själv hur långt du kan gå. Det är en sporre. Du kan få ta några hundår i början så kommer belöningen senare.

Som ett ansikte utåt för en butik på en liten ort blir man lätt igenkänd utanför arbetstid. Kombinera det med spel i Valdemarsviks hockeyklubb och Gusums fotbollslag blir det många samtal med folk på stan.

– Går man runt i "Viken" kan man få jobbfrågor för alla känner igen en. Jag tycker det är ganska mysigt.

Inte jobbigt då?

– Inte än i alla fall. Jag kanske tycker annorlunda om jag är kvar här om 20 år men just nu tycker jag bara det är kul, säger David Åberg och skrattar.

Igenkändisen

Namn: David Åberg

Ålder: 23

Bor: Gryt

Familj: Mamma, pappa och två storebröder

Intressen: Ishockey, fotboll, matlagning

Om du inte hade jobbat i butik, vad hade du gjort då?

"Jag hade nog gått en praktisk linje och blivit snickare eller plåtslagare. Men jag tror också att det hade varit väldigt trevligt att jobba på en bank".

Bor du i Söderköping, Valdemarsvik eller Finspång och är du en person som många känner igen från ditt jobb på t ex macken, butiken eller frisörsalongen? Tipsa gärna om du vill vara med, eller om du känner någon "igenkändis" som vi borde skriva om. Mejla tipsa@nt.se och skriv "Igenkändisen" i ämnesraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!