Dansen ger glädje och bättre hälsa för de asylsökande

Dansglädjen är stor när en grupp asylsökande kvinnor från olika kulturer träffas och dansar till zumbainspirerade rytmer. "Det är en speciell känsla", säger Anna Davidsson, danslärare.

Dansglädjen är stor i gruppen av asylsökande. Akram Baloti från Iran, närmast kameran, säger att hon tycker mycket om att dansa. Här kör de en lambadainspirerad dans.

Dansglädjen är stor i gruppen av asylsökande. Akram Baloti från Iran, närmast kameran, säger att hon tycker mycket om att dansa. Här kör de en lambadainspirerad dans.

Foto: Louise Åsenheim

Valdemarsvik2020-10-11 13:00

Det är måndagseftermiddag och ett gäng kvinnor från bland annat Iran, Tjetjenien och Ukraina kommer in i Dansverkstans lokaler i Funkishuset. Även om svenskakunskaperna inte är så stora så pratas det och skrattas. 

– Mycket tycker om! Jättebra! säger Akram Baloti och pekar på dansläraren Anna. 

– Det här är jättebra för kroppen och man blir glad, säger Elina Bashlaeva.

Det är uppenbart att dansen är ett välkommet avbrott i vardagen. När musiken börjar pumpa är alla med på noterna. Gun Töllefsen, kulturchef med kontor intill danssalen, intygar att glädjen är stor under passen.

– De hakar på direkt och sjunger och applåderar. De tvekar inte, utan det är "all in", säger hon.

Även för Anna Davidsson från Norrköpings danscenter är det ett pass som ger henne extra energi.

– Första gången var jag jättenervös eftersom jag inte visste hur jag skulle kommunicera. Jag hade med mig en tolk, men det behövdes inte. När musiken körde igång så rullade det på. Det var en underbar känsla!

– Här är alla från olika länder och kulturer, men när vi dansar märks inte det. Det känns speciellt, fortsätter hon.

Dansen har hållits i både Valdemarsvik och Gusum och är en del av ett projekt som genomförs med stöd från länsstyrelsens tidiga insatser för asylsökande. Projektägare är studieförbundet Vuxenskolan som i samarbete med Valdemarsviks kommun och Svenska kyrkan fått 400 000 kronor under 2020. 

– Vi har fått förlängt så att vi kommer kunna hålla på även första halvåret 2021, säger Anna Eriksson, verksamhetschef på studieförbundet Vuxenskolan.

Genom projektet erbjuds gratis verksamhet för asylsökande i princip alla dagar i veckan. Förutom dans finns bland annat slöjd, matlagning, måleri, odling och gymträning. Syftet med projektet är att öka hälsan bland asylsökande.

– Många har väntat länge på ett beslut, en del har fått avslag och vi märker att ohälsan ökar, säger Anna Eriksson.

– När måendet bli sämre är det svårt att ta sig ut och lätt att isolera sig. Det behöver vi jobba med aktivt.

Hon har förstått att dansen betyder mycket för de som deltar.

– De säger att "just nu så glömmer jag allt som är jobbigt, i den här stunden släpper alla jobbiga tankar och får lite återhämtning".

– Under dansen kan de vara här och nu, skratta och ha kul. Att de får en paus från livet för en stund, säger Anna Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!