"Strid varje dag om hur man ska få ihop det"

Vårdcentralen i Valdemarsvik är underbemannad och sommaren ser ut att bli väldigt tuff för personalen. När turistsäsongen drar igång kan man bli tvingade att i allt högre grad prioritera bort patienter. "Om någon av personalen blir sjuk kommer det att rasa", säger Charlotte Kettle, verksamhetschef.

Trots det svåra läget anser Charlotte Kettle att man har den bemannning som krävs för att bedriva nödvändig vård för Valdemarsviksborna. Men man är inte långt från smärtgränsen.

Trots det svåra läget anser Charlotte Kettle att man har den bemannning som krävs för att bedriva nödvändig vård för Valdemarsviksborna. Men man är inte långt från smärtgränsen.

Foto: Fredrik Nygren

Valdemarsvik2024-06-06 05:00

Det minst sagt svåra ekonomiska läge som Region Östergötland befinner sig i sätter sina spår på verksamheterna. 

I februari pratade vi med Charlotte Kettle, som är verksamhetschef för vårdcentralen i Valdemarsvik, efter att regionen fattat beslut om att införa hyrstopp. Beslutet innebar att vårdcentralen tappar en hyrsköterska och en hyrläkare och Charlotte Kettle såg med oro på framtiden. Fyra månader senare är ljusningen fortfarande inte i sikte.

– Det är utmaningar på hög nivå och strid varje dag om hur man ska få ihop det. Vi gör vad vi kan men sanningen är att man behöver eskalera frågorna till en högre ledning för vi inte har mandaten fullt ut. Vi får bara göra så gott vi kan och försöka vara så kloka som möjligt så att personalen håller. Det får inte bli patientosäkert, säger Charlotte Kettle.

undefined
"Det är på håret. Om någon av personalen blir sjuk kommer det att rasa och man blir tvungen att prioritera ännu hårdare", säger Charlotte Kettle, verksamhetschef för Valdemarsviks vårdcentral.

Enligt verksamhetschefen befinner man sig precis på rätt sida om gränsen för vad som krävs för att bedriva nödvändig vård för Valdemarsviksborna. Förvisso har man lyckats komma överens om en fast anställning för sin hyrsköterska – men rekryteringen av en läkare är svår i det läge som regionen befinner sig i.

– Vi kom överens om en fast anställning för vår hyrsköterska – där hade vi lite flyt. Vi fick dispens fram till 31 augusti att behålla vår hyrläkare så vi hankar oss fram över sommaren men sen blir frågan lika aktuell. Vi behöver både fler sjuksköterskor och fler läkare, säger Charlotte Kettle.

Hon är bekymrad över hur bemanningen ska hålla under sommaren då allt fler söker sig till Valdemarsvik.

– Det är klart att det kan bli logistikproblem. Vi kan tvingas prioritera hårdare så att det blir den som är absolut sjukast som får komma in först.

Ni har inte så mycket marginal?

– Egentligen är vi underbemannade. Det är på håret – om någon av personalen blir sjuk kommer det att rasa och man blir tvungen att prioritera ännu hårdare.

undefined
Sommaren riskerar att bli tuff för personalen på vårdcentralen i Valdemarsvik.

Det låter inte så hållbart. Vad har ni för plan framåt?

– Nej, och egentligen ligger inte mandaten hos mig längre. Man har tagit tillbaka det till en högre ledningsnivå för att ekonomin ser illa ut för hela regionen. Det blir en högre ledning som får fatta de besluten – huruvida vi kan finnas kvar i den skepnad vi finns i dag och vilket vårdutbud vi ska leverera, säger Charlotte Kettle.

– Om man ska komma fram till det man har pratat om i många år – att skapa en nära vård – då måste man fördela en större del av kakan till primärvården. Jag vet inte om våra politiker vågar eller vill göra den insatsen. Det verkar vara väldigt svårt att fatta det beslutet, tillägger hon.

Vad i regionens hantering av situationen är du kritisk mot?

– Jag förstår att det är svåra beslut även för dem – partierna tycker inte lika – men jag tror man måste våga gå samman mer och våga ta besluten som behövs. Jag skulle önska lite mer tydlighet där. Det är mycket som ska utredas och man kommer liksom inte framåt. 

– I Östergötland har vi 18 procent av den totala budgeten och man pratar ändå om att vi ska göra ännu mer. Men om vi inte får tillräckliga resurser är jag lite rädd att hela primärvården rasar. Tidigare politiska företrädare har varit väldigt duktiga på att ha en dialog direkt med verksamheterna och det saknar jag i dag.

undefined
Charlotte Kettle riktar skarp kritik mot regionstyret. "Om vi inte får tillräckliga resurser är jag lite rädd att hela primärvården rasar", säger hon.

Förra veckan kom dessutom beskedet att Vårdförbundet utökar sitt strejkvarsel till att även omfatta 26 östgötska vårdcentraler – däribland Valdemarsviks. Som det ser ut nu kan vårdcentralerna dras med i strejken den 11 juni.

Charlotte Kettle säger att hon har förståelse för Vårdförbundets ståndpunkt men hon känner en stor oro för vad som kan hända om det blev verklighet.

– Om det här träder i kraft kommer vi stå helt utan sjuksköterskor. Tittar man på alla deras arbetsuppgifter... Jag skulle vilja säga att det är samhällsfarligt. Jag vet inte hur vi ska kunna lösa det och vi är ganska stressade över hur det ska falla ut, säger Charlotte Kettle och berättar att man nu arbetar med att ta fram en riskanalys.

Hur är måendet just nu bland personalen?

– Jag skulle säga att de står upp men de mår inte bra. De är verkligen ett lag så de har inte blivit osams eller sura, men de är oerhört belastade och slitna. Jag är lite orolig för att några inte ska hålla över sommaren. Vad gör vi då?

Karta: Vårdcentralen Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!