Det var i maj 2022 som Livsmedelsverket vid ett kontrollbesök på slakteriet konstaterade att det fanns flera brister i lokalen som innefattar golv, tak och väggar. Bristerna, som rör bland annat skador och hål, kan enligt Livsmedelsverket "försvåra och leda till otillräcklig rengöring och öka risken för kontaminering av livsmedel, något som i längden kan utgöra en risk för människors hälsa om sjukdomsframkallande mikroorganismer eller andra hälsovådliga ämnen förorenar livsmedelslokalerna."
Vid ett flertal uppföljande besök på slakteriet har Livsmedelsverket konstaterat att flera av bristerna kvarstått och därför beslutat om ett nytt föreläggande, där företaget senast den 30 november ska ha åtgärda samtliga brister. Annars behöver företaget betala vite.
Men enligt slakteriets vd, Martin Johansson, så har bristerna nu åtgärdats.
– Jag skulle aldrig äventyra någonting gällande livsmedelssäkerheten. Det där kan man ha olika syn på givetvis, men punkterna som de har tagit upp är åtgärdade, säger han.
Martin Johansson uppger som skäl till att vissa av åtgärderna dröjt är att det krävts betydande avsteg från den dagliga produktionen och att man därför planerat för att genomföra dessa när produktionen varit låg.
– Svårigheten i det här ligger inte i att åtgärda punkterna som sådana, den ligger i att verksamheten behöver stänga ned. När vi bytte golvet i slakthallen så behövde vi stänga ner hela slakteriet och därför valde vi att göra det nu under hösten när vi har en lägre produktion.
Livsmedelsverket kommer att genomföra ett uppföljande besök i december för att kontrollera att punkterna åtgärdats.
– Jag har aldrig misstyckt att det här ska åtgärdas, men jag har inte sett det som akut eller livsmedelsfarligt, säger Martin Johansson.
Om punkterna inte åtgärdats kommer företaget att behöva betala ett vite på 5 000 kronor per punkt för varje tillfälle som Livsmedelsverket kan konstatera att föreläggandet inte följs. Totalt fyra punkter pekas ut i beslutet.