Stort uppsving för handlare i Valdemarsvik

Försäljningen i Valdemarsvik ökar rejält under sommaren med fotbollscup och andra event. "Mot en trött dag i februari är det minst två-tre gånger mer nu", säger Stefan Gustavsson, handlare på Ica Supermarket Fyren – där till och med en del hyllor helt tömdes på varor.

Stefan Gustavsson är handlare på Ica Supermarket Fyren i Valdemarsvik.

Stefan Gustavsson är handlare på Ica Supermarket Fyren i Valdemarsvik.

Foto: Niclas Sandberg

Valdemarsvik2024-07-03 05:00

Nyheten i korthet

  • Försäljningen i Valdemarsvik har ökat betydligt under sommaren, med fotbollscup och andra evenemang som drivkraft.
  • Stefan Gustavsson, handlare på Ica Supermarket Fyren, noterar att försäljningen är två till tre gånger högre än under en lugn dag i februari.
  • Även om sommaren är extremt viktig för försäljningen, är butiken inte helt beroende av den, enligt Gustavsson. Han pekar på att butiken klarade sig bra under pandemin trots inställda evenemang.

Sommar, sol och turister innebär alltid en ökning av försäljningen för de lokala handlarna i Valdemarsvik. Under fotbollsturneringen Nils Liedholm Cup, som spelades förra veckan, blev det ett extra uppsving och bland annat en del drycker tog slut på Ica Fyren i Valdemarsvik. 

– Det är svårt att tajma precis vad det är för varor kunderna vill ha. Visst, det är varor som tar slut men det är det alltid. Vi har alltid bra försäljning under cupen. Det var ungefär som förra året i år, säger Stefan Gustavsson.

undefined
Läskedrycker tog slut när törstiga fotbollsspelare handlade under Nils Liedholm cup förra veckan.

Han framhåller att alla evenemang, som Karnebåtfestivalen, Klassikerfestivalen och Nils Liedholm Cup, är bra för affärerna, men också att liv och rörelse behövs för Valdemarsvik som stad.

– Det är viktigt för oss att det händer mycket och att vi får visa upp Viken för många, så att de vill komma tillbaka och turista. Det är väl det viktigaste, tycker jag. Förhoppningsvis är det någon som tycker det är jättefint och kan tänka sig att flytta hit så vi blir fler i Valdemarsvik.

Stefan Gustavsson berättar att personalstyrkan i butiken ökar från normala tio till ett 30-tal under sommarmånaderna.

– Mot en trött dag i februari så är det minst två-tre gånger mer försäljning nu.

Skulle butiken klara sig utan sommarens försäljning?

– Ja, det skulle vi göra, men det skulle vara betydligt tuffare. Vi har mycket mer personal nu och det skulle vi inte behöva, så många arbetstillfällen skulle givetvis försvinna om vi inte hade sommarförsäljningen.

undefined
Ica Fyren ligger centralt vid hamnen i Valdemarsvik.
undefined
Populära allsångsmåndagarna lockade tusentals besökare till Valdemarsvik. I år blir de inte av.

Ett arrangemang som inte kommer hållas under årets sommar är allsångskvällarna nere vid hamnen, inte långt från Ica Fyren.

– Vi hade bra försäljning när allsången var slut, då såg vi ett uppsving. Sen var det lite lugnare under tiden den höll på. För oss var det ju så att det inte fanns några parkeringsplatser under tiden eftersom alla var på allsången, så det är inte säkert att det blir så jättestor negativ effekt för oss.

Även om event är viktiga är butiken inte helt beroende av dem, konstaterar Stefan Gustavsson. Han tar även pandemin som ett exempel – trots att allt då var inställt gick det ändå bra för affären. 

– Det är klart att sommaren är extremt viktig. Vi är tre butiker centralt i Valdemarsvik och det tror jag inte vi varit om det inte varit för sommarförsäljningen.

Karta: ICA Supermarket Fyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!