Beskedet: Därför slutar kommunchefen

I måndags krävde Landsbygdspartiet Oberoende hennes avgång. Kommunchefen Monika Hallberg meddelar att hon inte avgår, men däremot går i pension nästa år.

Valdemarsvik 1 november 2019 05:00

Det blev en turbulent vecka för kommunens högste tjänsteman. I måndags krävde Lpo hennes avgång. Under torsdagen kallade hon till presskonferens där hon förklarade att hon planerar att bli pensionär.  

– Jag säger upp mig, har sex månaders uppsägningstid och avslutar min anställning med semester. Jag vill skapa bra förutsättningar för ersättningsrekryteringen och att det finns tid för att lämna över uppdraget, förklarar Monika Hallberg.

 

Det var på måndagens kommunfullmäktigesammanträde som Anders Bockgård och Hans A Andersson, ledamot respektive ersättare för Lpo, i en motion krävde kommunchefens avgång. Detta med hänvisning till det personalärende vi berättat om tidigare, där en kommunanställd stängts av och därefter polisanmälts.

– Hanteringen av tjänstemannen som polisanmälts var droppen. Så här får det inte fortsätta. Vi pratar om Valdemarsviksandan runt om i samhället, men den existerar inte i kommunhuset Strömsvik, säger Hans A Andersson till oss.

I motionen tog de fasta på partiets förtroendebrist för Monika Hallberg, som med övergripande ansvar hanterar personalfrågor och arbetsmiljö. De kritiserar Monika Hallberg i sin roll som kommunchef och det riktas kritik mot hennes ledarskap och påverkan på arbetsmiljön.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, har förklarat att han har fortsatt fullt förtroende för Monika Hallberg. Vi har varit i kontakt med företrädare för M, KD, C, V och NB. Även dessa har uttalat förtroende för Monika Hallberg. Företrädare för SD har i kontakt med oss sagt sig vilja avvakta med besked tills anklagelserna mot henne är utredda.

 

Monika Hallberg menar att hennes framtidsplaner har diskuterats med den politiska ledningen sedan augusti. Att hon nu väljer att gå i pension har inte med avgångskravet att göra.  

– Nej, men jag förstår att det blir diskussioner. Personligen har jag funderat över när jag ska sluta eftersom jag blir 65 år i mars. Jag har varit här i drygt sju år och ser framför mig andra saker som hägrar i livet med man, barn och fyra barnbarn.

Du vägrar att kommentera Lpo:s motion?

– Ja! Det finns andra bilder av historien som jag inte vill kommentera. Jag diskuterar inte personalärenden.

Har det varit bra år i Valdemarsvik?

– Jättebra! Men att rangordna vad som varit roligast är jag inte mogen för än. Jag återkommer med ett eget bokslut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa