Ett steg närmare kärnkraftspark vid Valdemarsviken

Planerna på en kärnkraftspark vid Valdemarsviken har tagit ytterligare ett steg. Projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next och fastighetsägaren Latona Group har tecknat ett nytt samarbetsavtal.
– Nu har vi ett bindande avtal på markförvärv om planerna blir verklighet, säger Latona Groups ägare Gustav Carp.

"Det är viktigt att man involverar och samtalar med grannar och sakägare så att man får lyssna på alla aspekter", säger Gustav Carp, ägare till fastigheten Målma 4:9 (2) vid Valdemarsviken

"Det är viktigt att man involverar och samtalar med grannar och sakägare så att man får lyssna på alla aspekter", säger Gustav Carp, ägare till fastigheten Målma 4:9 (2) vid Valdemarsviken

Foto: Arkiv/Kärnfull Next

Valdemarsvik2025-02-20 05:00

Nyheten i korthet

  • Kärnfull Next och Latona Group har tecknat ett samarbetsavtal för att utveckla en kärnkraftspark vid Valdemarsviken.
  • Avtalet ger Kärnfull Next permanenta markrättigheter till projektet, vilket innebär att de kan fortsätta med planering och utveckling.
  • Trots oro och kritik mot projektet, tror Latona Groups ägare Gustav Carp att kärnkraftsparken kan ha positiva effekter på lokala vägar och näringsliv.

Om det blir en kärnkraftspark med 4-6 små modulära reaktorer (SMR) vid Valdemarsviken är fortfarande skrivet i stjärnorna men planerna rullar i alla fall vidare.

Nu har ägaren till fastigheten Målma 4:9 (2) vid Valdemarsvikens mynning, strax väster om Bokö och Stora Ålö, och projektutveckliongsbolaget Kärnfull Next formaliserat sitt samarbete och tecknat ett avtal som gör att bolaget har permanenta markrättigheter till projektet.

Latona Group som äger fastigheten är nöjda med avtalet.

– Det är väldigt positivt för mig att vi har det här avtalet och att Kärnfull Next nu kan ta arbetet vidare, säger bolagets ägare Gustav Carp.

Några ekonomiska detaljer i avtalet vill varken han eller Kärnfull Next kommentera.

– Det håller jag helst för mig själv, säger Gustav Carp.

undefined
Visionsskiss över hur en SMR-park kan komma att se ut. Skisserna avfärdas dock som "reklambilder" av kritikerna till en kärnkraftsetablering vid Valdemarsviken.

Målma 4:9 (2) är en stor fastighet på cirka 1 300 hektar som ligger utmed Valdemarsviken.

Hur stor del vill Kärnfull Next använda, har ni kommit så långt i diskussionen?

– Ja det är någonstans runt 30 hektar som behövs för själva anläggningen.

Har ni bestämt var på fastigheten som är aktuellt?

– Nej det är inte klart. Det ska genomföras markundersökningar. I och med att det handlar om kärnkraft är det viktigt att allt görs rätt in i minsta detalj.

Med tanke på kylprocessen bör väl anläggningen ligga nära vattnet, eller?

– Det är en stor fördel att det ligger i närheten av vatten men jag tror inte man kommer att lägga det vid vattnet utan att man har pipelines under jord med kylvatten. Så det är nog en bit inåt land som är aktuellt och SMR är ju mindre och inte så höga.

undefined
Det är på fastigheten Målma 4:9 vid Valemarsvikens inlopp som Kärnfull Next vill etablera anläggningen med 4-6 SMR-reaktorer.

Att det finns en oro och kritik mot en kärnkraftsetablering vid Valdemarsviken har NT tidigare berättat. Gustav Carp är medveten om kritiken där det bland annat pekas på riskerna med att de stora mängder kylvatten som ska pumpas in till anläggningen kan störa de naturliga vattenflödena i Valdemarsviken och förvandla vikens inre delar till en sötvattenmiljö. Oro för att en kärnkraftspark kan påverka besöksnäringen negativt har också förts fram.

– Jag har stor förståelse för att det finns en oro när man bygger någonting nytt. Men dels är det här ganska långt fram i tiden och sen får man ju ta hänsyn till alla naturvärden och allting runt omkring. Det är viktigt att man involverar och samtalar med grannar och sakägare så att man får lyssna på alla aspekter.

– När det gäller besöksnäringen tror jag snarare det kan vara positivt med tanke på vad som kan hända med vägar, Valdemarsvik och näringslivet, säger Gustav Carp.

undefined
Någonstans på fastigheten Målma 4:9 (2) vid Valdemarsvikens mynning vill Kärnfull Next bygga en kärnkraftspark.

Vem är då Gustav Carp? En 40-årig företagare folkbokförd i Saltsjöbaden och med ett drygt 30-tal olika befattningar i olika bolag. Han har en bakgrund i bland annat fastighetsbolagen Holmströmgruppen och Magnolia och parallellt startade han det egna bolaget Latona 2008 med verksamhet inom fastighetsbranschen och jord och skogsbruk. Där ingår nu bland annat Målma-fastigheten. Själva fastigheten köpte han redan för runt sex år sedan och gården är nu utarrenderad.

– Tanken med Målma var från början jord- och skogsbruk och jakt. Jag är uppväxt på en gård i Tranås och vi driver också eget jordbruk i Sörmland och på Gotland.

undefined
"Eftersom förstudien visade på goda förutsättningar fanns det underlag att gå vidare och satsa mer resurser att säkra rättigheten till marken", säger John Eliasson, affärsutvecklingschef på Kärnfull Next som beskriver avtalet som en milstolpe.

Från Kärnfull Next ser man det färska samarbetsavtalet med Latona som en milstople.

– Eftersom förstudien visade på goda förutsättningar fanns det underlag att gå vidare och satsa mer resurser att säkra rättigheten till marken i avtal med Latona. Då har vi också en avtalad exklusivitet vilket säkrar upp värdet av de resurser vi har satsat hittills och kommer att satsa i projektet framöver, säger John Eliasson, affärsutvecklingschef på Kärnfull Next.

undefined
"Vi förbereder för att bilda en förening så att vi så småningom har laglig rätt att överklaga besluten", säger Johnny Gliving, en av inititativtagarna till nätverket "Nej till Kärnkraft vid Valdemarsviken".

Från de som är motståndare till en etablering kvarstår kritiken mot projektet.

– Det är ju givetvis ett steg de tar för att förbereda och planera men vad det innebär i slutänden vet man inte. Det har formaliserat sig och förbereder för att kunna projektera helt enkelt, säger Johnny Gliving i Nätverket "Nej till Kärnkraft vid Valdemarsviken".

Även motståndarsidan håller på att formalisera kampen mot en kärnkraftsetablering.

– Vi förbereder för att bilda en förening så att vi så småningom har laglig rätt att överklaga besluten och också för att engagera flera. Vi ska ta fram material som visar hur det verkligen kan se ut istället för reklambilderna bolaget skicka ut, säger Johnny Gliving. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!