– Än vet vi inte hur det kan bli, säger ägaren Johan Hallqvist. I första skedet ska Betty läggas upp på varv och besiktas, det är svårt att se i vattnet vad som kan behöva göras. Är det mycket dåligt kanske vi måste skrota den, det kan inte få kosta hur mycket som helst.
– Men ambitionen är förstås att kunna renovera, jag vill gärna ha båten kvar och ge henne det fiskebåtsutseende som fanns från början och återskapa en historisk period, säger Johan Hallqvist. Och ska man ändå lägga ner en massa arbete och några 100 000 så måste det göras ordentligt, inte lappa och laga.
Han vill sedan också ha Betty mycket mer ute på sjön för att kunna användas som familjebåt.
– Men hemmahamnen kommer ju att vara här i Valdemarsvik.
Det är lättare att renovera gamla båtar i grannländerna Norge, Danmark och Finland, konstaterar han.
– Där finns flera träbåtsvarv och hantverkare samt stöd i form av fonder och bidrag för att kunna bevara gamla fartyg och den historiska del som de står för.
Johan Hallqvist har ett genuint träbåtintresse och har ägt Betty i många år tillsammans med fadern Lars Hallqvist som gick bort i början av året.
Lars Hallqvist var en av de entusiaster som bildade Waldemarsviks Träbåtsförening, WTF, år 2000 med syfte att vårda och sprida kunskap om gammal träbåtskultur. Något som är starkt förknippat med Valdemarsviks historia, vatten, sjöfart och skärgård. Han var också en drivande kraft för att tillskapa den unika träbåtshamnen med ett 40-tal veteranbåtar som visar hur det kunde se ut här för 100 år sedan. Ett av de populäraste fotomotiven i Valdemarsvik. Och Betty finns här året om.
– Renoveringen hade vi planerat länge tillsammans och samlat på oss virke, så det är inget som vi kommit på nu, säger Johan Hallqvist. Men det är mycket annat som kommit emellan under åren, bland annat jobbade jag i Stockholm i sex år.
De har själva gjort alla jobb på Betty under åren.
– För cirka 20 år sedan gjorde vi ett stort jobb då 150 meter bordläggning byttes.
Betty är byggd i Bohuslän 1923 som fiskebåt, 16 meter lång. Hon har haft flera ägare och gjorde sina sista pass inom fiskerinäringen i Gryt innan hon blev tillsynsbåt för fågelskyddsområden. Sedan närmare 30 år är hon i familjen Hallqvists ägo.