Måndagens kommunfullmäktigemöte i Valdemarsvik fick ett tydligt energifokus. S och C lämnade in interpellationer gällande det kärnkraftutspel som majoriteten (M, SD, Lpo samt KD) gjort i sitt program.
Interpellationerna andas skepsis över förslaget att undersöka förutsättningen att uppföra ett mindre kärnkraftverk, så kallade SMR, i Valdemarsviks kommun.
– Det råder visserligen en energibrist i Sverige och vi kommer ha ett större behov av el, men från det till att vår lilla kommun ska uppföra ett kärnkraftverk är ett ganska stort steg. Jag tror många kommuninvånare funderar vad det här innebär och vad ger vi oss in på, säger Lars Beckman (S), oppositionsråd som tycker det här en fråga med stor dignitet.
– Vi tänker att det kanske är bättre att prata med kommuninvånarna innan man kommer så långt att man föreslår det här.
Lars Beckman har också svårt att se hur man skulle lösa infrastrukturen för el i kommunen och även placeringen.
– Stora delar av vår skärgård är ju belamrad med fritidshus, vilket är positivt för kommunen. Jag har lite svårt att se placeringen av ett kärnkraftverk här, dessutom har det ju hänt olyckor och så har vi avfallsproblematiken, påpekar Lars Beckman.
– Det är lite tråkigt med den nya svenska regeringens fokus på kärnkraft för det dröjer ju till 2030-talet innan den kan stå klar. Innan dess måste vi ju jobba med vindkraftprojekt både till havs och land, och även solenergi.
Centerpartiet är inte heller helt förtjusta över de här tankarna.
– Det är väl ingen överraskning att vi i C är lite skeptiska till kärnkraft historiskt. Sedan tror jag personligen att man måste vara öppen för alla krafttyper framöver. Man ska inte stirra sig blind på ett enskilt kraftslag, framhåller Jenny Elander Ek, gruppledare för C.
– Vi vill värna de andra kraftslagen som har större möjlighet att komma till stånd, framförallt solkraft. Sedan utgår jag ifrån att man har en tanke var det här skulle placeras om man gör ett sådant utspel för det är ju ett omfattande bygge.
C presenterade också en motion om att snabbt titta över vilka kommunala fastigheter som skulle kunna ha solceller på taken.
– Vi har ju solceller på de två nybyggda förskolorna i Valdemarsvik. Utvecklingen går ju snabbt och solcellerna på till exempel Sörby förskola har gått jättebra och bidragit till att hålla nere energikostnaden, säger Jenny Elander Ek.