2017 blir ett rekordår för turismen i skärgårdskommunen Valdemarsvik. Fler och fler hittar till orten med husbilar, båtar eller söker campingplats. Ökningen märks tydligt hos Lise-Lotte Nilsson och Ola Andersson som driver rörelse i Fyrudden. Krögarna driver sedan i våras Fyrudden mat och logi med restaurang, lanthandel, vandrarhem, glasscafé och båttillbehörsaffär. Parallellt äger paret även Gryts Skärgårdspensionat sedan några år tillbaka.

Lise-Lotte Nilsson:

– Boendena är svårast att utveckla. Är det fullt så är det fullt. Men det finns funderingar på att eventuellt hitta nya hus att göra om för nattgäster.

Artikelbild

| Kav lugnt. Tomma hyllplan i väntan på turistsäsongen.

Utvecklingsmöjligheterna är som störst för lanthandeln. Sommartid är efterfrågan konstant på färskvaror, bröd och frukt och grönt sju dagar i veckan.

– Under den mörka årstiden är det förstås många som önskar att vi kunde hålla liknande sortiment, men allt eftersom sommargästerna försvann i höstas minskade omsättningen. Ambitionen från vår sida är fortfarande att hålla butiken öppen året runt, men redan i september såg jag att det inte skulle fungera. Vi kan inte ha öppet en hel dag för att passa på fyra kunder. Här måste köptroheten bland lokalbefolkningen upp rejält innan vi gör ett nytt försök, säger hon.

På önskelistan inför sommaren finns en skärgårdsbåt med regelbundna turer och riktade parkeringsplatser för verksamheten. Hamnsatsningen välkomnas.

– Kommunen är duktig på marknadsföringen av Valdemarsvik. Lika glada är vi för möjligheten att få fler båtplatser och besökare till Fyrudden i och med utbyggnaden av hamnen. Samtidigt kämpar vi för ett bilfritt hamnområde. Det borde gå att ge plats för större gratisparkering på promenadavstånd från oss. Det finns en grusplan 900 meter bort som står tom. Före sommaren hoppas jag att det lilla området får en tydlig P-skylt, utvecklar Lise-Lotte Nilsson.

Artikelbild

| Lediga. – Nu tar vi semester och vilar batterierna, utbrister Lise-Lotte Nilsson.

I Lise-Lotte och Olas dröm finns planer på nya helgaktiviteter som trubaduraftnar och olika buffékvällar. På det företagsmässiga planet är ambitionen att efter semesterledigheten göra förvarings- och lagerhanteringen effektivare i affären och se över eventuella förbättringar inom planering och logistik. Båda är överens om att engagemanget för det lokala integrationsarbetet i Fyrudden ska fortsätta nästa år. Det gynnar i hög grad båda parter.

Ola Andersson:

– Vi pratar och pratar och jag korrigerar och korrigerar svenskan. Vi har jättekul tillsammans och skrattar mycket åt alla roliga episoder som sker på arbetet. Flera nyanlända har också fått upp ögonen för kockyrket tack vare nystartsjobben, poängterar Ola Andersson och visar runt bland utrymmena.