Långsam ökning av vargstammen

Vargstammen i Skandinavien fortsätter att öka, men ökningen är blygsam. Under 2006 föddes bara en vargkull mer än året innan, enligt de senaste siffrorna från forskarna.

Vålådalen2007-03-08 23:35
Sammanlagt föddes 16 kullar i fjol mot 15 år 2005 och 14 stycken under 2004. Det innebär att vargstammen just nu ökar med bara en flock per år, vilket är långt under vad som är teoretiskt möjligt.

-Det går långsamt. Orsaken är troligen den illegala jakten, säger Henrik Andrén, rovdjursforskare vid Grimsö forskningsstation. Han presenterade siffrorna vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, Jämtland, på tisdagen.

Samlas i Sverige
Med 16 föryngringar är det totala antalet vargar i Norge/Sverige just nu cirka 160. Normalt brukar man kalkylera med tio individer per föryngring. Då är de reproducerande paren, deras avkomma, samt andra stationära och kringvandrande vargar inräknade.

Intressant nog befinner sig nästan hela stammen på den svenska sidan av gränsen. Alla flockarna utom en har sina revir i Sverige.

-Den skandinaviska vargstammen är nästan helsvensk i dagsläget, säger Andrén.

Av de svenska flockarna finns fyra stycken på gränsen mellan norra Dalarna och Hälsingland. Fyra stycken finns i Värmland och lika många i Närke-västra Västmanland. En flock har sitt revir i södra Dalarna och två håller till i Dalsland.

Nytt blod nödvändigt
Riksdagen har satt 20 föryngringar som etappmål för Sverige. Fram till dess är vargarna fredade. Sedan är det sagt att skyddsjakt eventuellt kan diskuteras. Ett tag såg det ut som om vargarna skulle nå målet relativt snabbt, men inte nu längre.

-Med den nuvarande takten dröjer det tre, fyra år innan vi är där, säger Andrén.

Det största bekymret är hur stammen, som är kraftigt inavlad, ska kunna tillföras nytt blod. De senaste åren har flera rysk-finska vargar kommit in i landet längst uppe i norr, men de brukar bli skjutna innan de har hunnit passera renskötselområdet.

-Största chansen är nog att någon varg kommer in under sommaren. Då är risken för att den upptäcks mycket mindre, säger Andrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om