Birgitta och Arn gifte sig

Sant! Birgitta och Arn har gift sig. Det skedde på Vadstena slott på fredagen och bröllopsmarschen Trumpet voluntary beseglade förbindelsen mellan östgötar och västgötar.

Östgötskan Birgitta har gift sig.

Östgötskan Birgitta har gift sig.

Foto:

Vadstena2004-02-14 04:00
- Det tar en tid innan vi är hopskruvade precis som i vanliga äktenskap, menade landshövding Björn Eriksson.
Första steget blir att skapa en gemensam styrgrupp. Sedan ska östgötar och västgötar föröka sig, det vill säga skapa nya attraktiva upplevelser från spännande historiska händelser. Som kan leva vidare när intresset för Birgitta och Arn har dött ut.
"Det här är en början på ett närmare samarbete mellan Svea rikes vaggor." Så ser regionrådet i Västra Götaland Kent Johansson på giftermålet.

Hett parti
Efter 3 000 aktiviteter och mer än 4 000 tidningsartiklar om heliga Birgitta står det klart att hon är ett hett parti på äktenskapsmarknaden. Hennes fiktive man är Arn ur Jan Guillous böcker som fått 40 000 besökare till Varnhem bland annat.
- Han lever väl bara några år till, men västgötarna har kompetensen och är duktiga på marknadsföring, säger Björn Eriksson, som i detta sammanhang fungerar som "best man" när han överlämnade Birgitta i stora rikssalen på Vadstena slott inför 60 gäster från alla hennes hemorter.
Målet är att knyta ihop det stora medeltidsintresset och skapa en kulturturism "värd namnet".

Säljmiss
Marknadsföringen fick klart underbetyg när Björn Boberg, turistutredare, granskade svaren bland så kallade djupintervjuade. Informationen var bra, men jubileet missade att sälja varorna.
Kommunerna körde egna "race" till besvikelse för besökarna. De vill ha en helhetsupplevelse och ett Birgittaäventyr, säger han. Det saknades ett profant syfte utanför Vadstena. Den byråkratiska "överbyggnaden" retade en del och bristande experthjälp fick kritik av andra.
Det bästa med Birgittajubileet blev "folkbildningen" som resulterade i över 500 föreläsningar och 300 studiecirklar.
- Ett av skälen till framgången var nog att jubileet inte fick så mycket pengar som krävdes utan man fick planera och skapa själva. Det finns faktiskt människor som är beredda att göra saker utan ersättning, underströk Björn Boberg.

Ekumenisk turism
Norrtelje och Finsta, där Birgitta förmodligen föddes, fick 84 000 besök, vilket är långt över de 50 000 man planerade för. Omsättningen blev 30 miljoner. Där står också en "liten vagga" för kulturturism.
Vadstena tappade visserligen 50 personer förra året men drar till sig alltfler barnfamiljer och investeringar på totalt 300 miljoner. Birgitta vände trenden.
- Hade jag haft 200 000 kronor och varit 20 år yngre hade jag lagt varenda öre här, menade generalsekreteraren Lars Bergquist. Här kan bli ett centrum för ekumenisk turism, ett Nordens taizé. Här finns oerhörda möjligheter att lyfta fram en levande stad, oavsett Birgitta. Det är som om Vadstena inte sett vad den har - i själva verket sitter man på skatter.
Stor ånger känner idag företagarna i Vadstena och turistnäringen.
"Vi förstod aldrig vilket genomslag Birgitta skulle få,men nu har vi fattat ..."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om