Fortfarande hockey som gäller
Första frågan till hockeylegenden Hans Lindberg måste bli: Varför "Virus"?
En hockeylegend både i och bredvid rinken, Hans "Virus" Lindberg.Foto: PER A ADSTEN
Foto:
- Jag fick det i ett idrottssammanhang.
Ja, det är väl ganska självklart när man talar om Hans "Virus" Lindberg. Han är multiidrottaren som blev ishockeylegend och har ett förflutet som förbundskapten i två länder.
Uppväxten hemma i Gävle präglades av idrotter där ishockey, fotboll, bandy, friidrott och simning tillhörde de populäraste. Att det så småningom blev slagsida till ishockeyns fördel berodde på att han redan som 16-åring kom med i Brynäs A-lag.
- Då blev valet ganska enkelt. Men jag fortsatte med fotbollen och bandyn också.
Under åren i Brynäs, 1961-1974, prickade puckgeniet in 239 mål på 265 matcher och bidrog därmed i hög grad till föreningens sju SM-guld. Första landskampen avverkade han som 18-åring mot Tjeckoslovakien i november 1963 i Prag.
Ytterligare 90 A-landskamper med Tre Kronor, inklusive bland annat fyra VM och ett OS, hann han med. Sen satsade han på utbildning, först inom försäkringsbranschen och sedan på GIH, gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.
Några år senare gick flyttlasset till Umeå där den nyutexaminerade gymnastikdirektören fått sitt första tränaruppdrag med stadens ishockeylag Björklöven. Redan samma säsong tog Virus laget till SM-slutspel. I Umeå fann sig Björklöventränaren så väl tillrätta att när han blev förbundskapten för Tre Kronor 1976 stannade han kvar i stan. Under de följande två åren togs bland annat ett VM-silver.
Efter ännu en tränarsväng i Björklöven flyttade familjen Lindberg, som förutom pappa Hans består av mamma Margareta, dottern Jenny, i dag 24 och sonen Jakob, i dag 21, till Schweiz 1983 där Virus erbjudits att bli klubbtränare för hockeylaget i Arosa. Han gjorde så bra ifrån sig att han även hann vara förbundskapten för schweiziska hockeylandslaget i ett drygt halvår innan kosan 1985 åter styrdes norröver.
Efter det Björklöven sensationellt blivit svenska mästare 1987 blev det en ny Schweizresa 1988, den här gången som utbildningschef för det landet ishockeyförbund.
- Jag var ansvarig för all utbildning i landets samtliga landslag. Sista året, 1991, var jag också förbundskapten för A-landslaget, berättar Virus.
En fjärde omgång i samma funktion blev det efter blixtinkallning 1994 då han lyckades få ihop ett fungerande landslag på en månad.
Att åter ta rodret i Tre Kronor har dock aldrig varit aktuellt:
- Nej, där har jag hela tiden känt att jag har gjort mitt.
Nu är han chefstränare och lärare på Vännäs gymnasium Liljaskolan, där ishockey är en av fyra specialidrotter som erbjuds som tillval till övriga gymnasieprogrammet Han var själv med om att starta verksamheten i början på 90-talet och känner varmt för den.
- Kombinationen studier och idrott ger sportintresserade ungdomar en fin chans att förverkliga en dröm, samtidigt som man skaffar sig en bra utbildning som man sedan kan gå vidare med.
Heltidstjänsten på skolan hindrar inte Virus från att regelbundet dela med sig av sina experterfarenheter som hockeykommentator i tv-kanalen Canal +.
- Det är fortfarande mycket hockey som gäller för mig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!