Tysk tv invaderar Söderköping

Rådhusbron förvandlades till en blomstrande torgmarknad och Söderköping blev Eriksberg när ett tyskt tv-team invandrade stan för att spela in Inga Lindström.

17 september 2008 00:17
På Rådhustorget stod på tisdagen en flock statister och frös i väntan på tagning. Två av dem var Mikaela Ringdahl, Söderköping och Andrea Cronhielm, Nyköping.

 

- Det här är första filminspelningen jag är med om, säger Mikaela Ringdahl.

 

Till vardags går hon teaterlinjen på De Geergymnasiet i Norrköping. Innan dess gick hon i musikklass. Hon har medverkat i några musikaler bland annat.

 

- Det var min pojkväns mamma som såg att de sökte statister, så det är henne jag har att tacka för att jag är här, säger Mikaela och berättar att hennes mentor på teaterlinjen inte var svårövertalad när det gällde att få ledigt.

 

- Det här är en bra erfarenhet.

 

Drömmen är att bli skådespelare.

 

Pittoreskt lockar
Andrea Cronhielm har varit statist förut, i barnfilmen Eva och Adam.

 

- Det är roligt. Man får vara delaktig i produktionen. Det är en helt annan värld.

 

Skådespelare är inget hon funderar på. Just nu är hon arbetslös och planer finns på att läsa till veterinär. Uppgiften för statisterna denna dag blev att vimla på den fiktiva torgmarknaden.

 

Det tyska tv-teamet består av 25 man som är i Sverige under fem månader för att producera fem fristående filmer om vardera 90 minuter i den populära serien Inga Lindström. Teamet har sin bas i Nyköping. I Söderköping kommer man att vara till och med lördag. De ska även filma inne i bokhandeln.

 

Det är den pittoreska stadsmiljön som lockad filmbolaget till Söderköping.

 

- Det här är en väldigt trevliga gata, tycker regissör John Delbridge och pekar från bron och upp mot Storgatan.

 

Kommer tillbaka
Serien Inga Lindström har cirka sju miljoner tittare i Tyskland. Sedan första avsnittet sändes 2003 har man sänt 28 avsnitt. Filmbolaget Bavaria Films AB lägger stor vikt vid att leta charmiga, idylliska miljöer och har tidigare filmat i Trosa och Sigtuna bland annat.

 

- Alla älskar de här miljöerna, säger Dieter Bächle, production designer.

 

- Vi kommer att komma tillbaka till Söderköping.

 

Miljöerna är en viktig ram för de romantiska sagorna som avsnitten utgör. Årets svenska sommar har ställt till med en del bekymmer för teamet. De vill gärna ha soliga bilder.

 

- Vi har fått ta med eget ljus. Det regnar aldrig i Inga Lindström.

 

Fotnot: SVT har köpt in två avsnitt av serien Inga Lindström. Avsnitten ska visas den 25 oktober i samband med en helkväll om tyskarnas bild av Sverige.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler