Tidigare ägare vill ta över glasbruket

Det kan mycket väl bli en tidigare vd och ägare som tar över verksamheten på Reijmyre glasbruk.

24 september 2015 02:00

NT kan avslöja att det är ­Arnfinn Röste, styrelse­ledamot och vd på Reijmyre glasbruk fram till 13 februari 2013, som är den tänkte­ köparen till det konkursdrabbade glasbruket. Röste har tidigare också varit delägare till glasbruket tillsammans med Ulf Ericsson, som ägde bruket fram till sin död i somras.

Nio intressenter har varit i kontakt med konkursförvaltaren. Två anbud har kommit in. Ett så lågt att det inte kan accepteras av konkursförvaltaren och ett från en ägargrupp som företräds av Arnfinn Röste.

När det gäller själva rörelsen så är Röste och konkursförvaltaren överens om en köpeskilling som ännu inte är känd. Röste vill dock inte ta över driften av fastigheten, med dess tillhörande miljöproblematik.

Därför har Finspångs kommun bestämt sig för att köpa fastigheten för max 700 000 kronor.

Det som återstår är ett hyres­avtal mellan Röste och kommunen. Något som till en början skulle vara klart under onsdagen.

– Tidigare var det tänkt att ny ägare för den fortsatta driften och ny fastighets­ägare skulle ha tillträtt per dagens datum. Tillträdes­dagen är uppskjuten till fredag på grund av omständigheter på köparnas sida, ­berättar Pernilla Tilly Nors, från Glimstedts advokatbyrå.

Fredag är alltså ny dead­line och i skrivelsen som NT ­tagit del av från just Glimsteds ­advokatbyrå står att läsa: ”Kan den tilltänkta affären med Röste inte genomföras, kommer konkurs­förvaltningen att ta beslut om nedläggning. [...] Vi kommer då att avyttra säljbara delar av maskinpark via en konkursauktion samt troligen­ ordna egen utförsäljning av glaslagret.”

De 17 anställda förlorar då självklart också sina arbeten.

– Visst kan det gå så. Men vi kommer också att titta på andra alternativ till, i första hand, överlåtelse av verksamheten, säger Tilly Nors och fortsätter:

– Vi håller butiken fortsatt öppen och ugnarna håller vi i gång med samma jourverksamhet som vi har haft den senaste tiden.

Den föreslagna hyresnivån för Röste och hans kompanjoner ligger på 374 418 kronor per år. Det är förhandlingen om hyre­snivån som nu drar ut på tiden.

66-årige Arnfinn Röste, bor i Stockholm, och har gjort sig ett namn inom först och främst telekomindustrin. Efter utbildningen på KTH i Stockholm började Röste på Ericsson, där han senare blev ansvarig för marknadsföring av mobiltelefonsystem i Asien under många år.

­Sedan 1994 arbetar Röste med egna företag. Just nu har Arnfinn Röste engagemang i tolv företag, mycket handlar om telekom, men där finns också företag inom hotell-och restaurangbranschen.

År 2005 placerades Röste­ på plats tolv på tidningen Ny Tekniks lista ”Mäktigast i IT-Sverige”. Året därpå kom han på plats 19.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip