Kvartersteatern bjuder in till skräckteater

Hur hanterar människan egentligen undergången? Den frågan lyfter Kvartersteatern i det dystopiska dramat "Elden" som har urpremiär den 25 oktober.

Årets skräckteater på Kvartersteatern heter "Elden" och handlar om en framtid när klimatförändringarna har eskalerat. Marie Åfors äldre kvinna Tina lider fysiskt av värmen.

Årets skräckteater på Kvartersteatern heter "Elden" och handlar om en framtid när klimatförändringarna har eskalerat. Marie Åfors äldre kvinna Tina lider fysiskt av värmen.

Foto: Sara Segraeus

Teater2019-10-22 12:30

Sedan 2012 har Kvartersteatern varje år spelat skräckteater kring höstlovet och halloween. Verksamhetsansvarig Frida Nyström beskriver det som en uppskattad tradition både för teaterns medlemmar och publik.

I år väntar en urpremiär för "Elden", ett dystopiskt framtidsdrama av husdramatikern Anna Nygren som även har skrivit tidigare års skräckpjäser.

– Jag tycker nog att det är den läskigaste pjäs vi någonsin har gjort.  Den får oss inte att hoppa till i stolen, men den ger ett tryck över bröstet, säger Frida Nyström.

"Elden" handlar om en tid då klimatförändringarna är bortom all kontroll. Publiken får möta åtta personer i ett hyreshus under en plågsam värmebölja. Skogsbränder härjar och närmar sig staden från alla håll, så att folk måste evakueras.

– Den här pjäsen visar på ett psykologiskt och filosofiskt plan hur olika människor reagerar på en kris, säger Frida Nyström. Redan i dag ser vi konsekvenser av klimatförändringarna, men i den här framtiden finns inte längre något hopp. Men hur förhåller vi oss till undergången?

I Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34 har scenen delats in i åtta rutor, en för varje lägenhet. I monologer vädrar de olika karaktärerna sin rädsla och ångest, sin tro och sina fysiska besvär till följd av extremvädret.

– Jag ville vara med i just den här föreställningen för att den får människor att tänka. Den är en tankeställare, säger skådespelaren Jasmine Jägervigg.

Även här finns klimatförnekarna – en av karaktärerna blir mest bara glad över att slippa skolan när den stänger på grund av smittorisker och problem med ventilation.

För skådespelaren Michael Björkman är det tredje gången som han medverkar i just skräckteater. Denna gång spelar han en man som ser den pågående katastrofen som Guds straff.

–  Det är ett intressant tema. Sedan gillar att gestalta en roll och gå in i den, inte bara rabbla repliker, säger Michael.

"Elden" har premiär den 25 oktober och totalt spelas sju föreställningar under höstlovsveckan. Det blir Kvartersteaterns första premiär efter sommaren och repetitionerna drog igång i september.

– Vi repar under en ganska kort och intensiv period. Det är kul med en så snabb resa som det blir, säger skådespelaren Marie Åfors.

I ensemblen ingår även Wilma Pihl, Lisa Lambot, Inez Borgenback, Linnéa Swärd och Linnéa Öhman.

"Elden visar hur ett antal personer agerar i en kris och förhåller sig till undergången", säger Frida Nyström, verksamhetsansvarig på Kvartersteatern.
"Elden visar hur ett antal personer agerar i en kris och förhåller sig till undergången", säger Frida Nyström, verksamhetsansvarig på Kvartersteatern.
Karta: Tunnbindaregatan 37
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!