Många lediga platser på föräldrakooperativ
Trycket är hårt på Norrköpings kommun från alla som vill ha kommunal dagisplats. Samtidigt finns det föräldrakooperativ inom kommunen som har lediga platser och som ropar efter nya barn.
För Elisabeth Andersson, med sonen Theo, var föräldrakooperativ det enda alternativet.
Foto:
-Det beror till stor del på maxtaxan, säger Sjögläntans föreståndare Marie-Louise Swartling.
-Föräldrakooperativen är inte lika attraktiva när de inte, som förr, kan locka med en lägre avgift än de kommunala förskolorna. Men jag tycker att man också måste se till den livskvalité man får inom ett kooperativ där man kan följa sina barns vardag på ett helt annat sätt.
Öppen famn
Sjögläntan är ett av föräldrakooperativen i Norrköping, som i spåren av trycket på de kommunala förskolorna, öppnar famnen för nya barn. Målsättningen är att vara uppe i 20 barn igen till höstterminsstarten.
-Det blev lite olyckligt i och med att elva barn slutade samtidigt förra året, säger Marie-Louise Swartling.
-Åtta gick vidare till sexårsverksamheten och tre flyttade. Därför blev gruppen så här liten. Det är kämpigt och vi har tvingats säga upp en ur personallaget. Men det borde finnas underlag för 20 barn i Svärtinge. Många vet nog inte om att föräldrakooperativen finns som ett jättebra alternativ till de kommunala dagisen.
Kommunen har ibland fått kritik för att inte informera om de föräldrakooperativa dagisen. På kommunens hemsida finns emellertid de kooperativa förskolorna listade.
De låga avgifterna var tidigare, för många, ett argument för att välja föräldrakooperativ framför kommunalt dagis. Men i och med införandet av maxtaxan har kostnaderna jämnats ut.
En plats inom kommunens förskoleverksamhet är inkomstbaserad och får numera högst kosta 1 260 kronor per månad och det är i nivå med förärldrakooperativens avgifter.
På Sjögläntan får man betala 700 kronor för en plats och 1 000 kronor för två platser per månad.
Andra resurser
Marie-Louise Swartling har varit med hela vägen sedan Sjögläntan öppnade för 14 år sedan. Tidigare jobbade hon inom den kommunala förskoleverksamheten i tio år och kan jämföra de båda varianterna. Även om hon betonar att en jämförelse aldrig kan blir riktigt rättvis eftersom resurserna och personaltätheten var så mycket större på 80-talet.
-Jag tror absolut på en framtid för de kooperativa dagisen, säger hon.
-Att vi har färre barn just nu är mest en tillfällighet. Vår kö ser ganska bra ut igen och jag tror att vi ska kunna fylla samtliga platser till hösten. Klarar vi det går vi omedelbart upp på tre förskollärare i verksamheten igen.
Grundtanken i föräldrakooperativen är att föräldrarna är med och jobbar i verksamheten. Leker med barnen, fixar lunchen eller håller rent i lokalerna. Exakt hur det ser ut är olika från kooperativ till kooperativ.
-Den pedagogiska verksamheten är dock alltid personalens uppgift, betonar Marie-Louise Swartling.
Elisabeth Andersson har dottern Alicia, fyra år, på Sjögläntan och till våren är också ettårige sonen Theo redo att börja på dagis. För Elisabeth Andersson var det självklart att välja ett föräldrakooperativ.
-Det var det enda alternativet för mig, säger hon.
-Men jag gissar att många avskräcks av att de tror att det blir för mycket jobb. Men så betungande är det faktiskt inte rent tidsmässigt. Vi har sju arbetsdagar utspridda under hela vårterminen och det är inte farligt. Dessutom är det oerhört roligt och givande att rycka in och jobba här.
-Man får en unik chans att vara delaktig i sitt barns liv och vardag på dagis. Jag har visserligen inget att jämföra med, men jag kan inte tänka mig något bättre.
Förutom de kommunala dagisen finns det ett 20-tal förskolor i Norrköpings kommun som drivs i enskild eller privat regi. Det kan vara i form av föräldrakooperativ, personalkooperativ eller av en stiftelse eller förening. En del av dessa förskolor har också en speciell profil (natur, kristen eller ur och skur) eller en viss pedagogisk inriktning som Montessori eller Waldorf.
Följande föräldrakooperativ finns i Norrköping: Bullerbyn, Ensjögläntan, Flygeln, Jordgloben, Klätterträdet, Kornknarren, Kullen, Positivet, Sjögläntan, Sjörövaren, Smedbystugan, Solstrålen, Sprattelgubben, Spårvagnen, Stjärnan, Strömvillan, Villan, Visan och Åbykottarna.
Följande förskolor drivs som en stiftelse: Färgaren, Vindruvan och Äppelblomman. Dessutom drivs Kvickroten som en förening.
Följande föräldrakooperativ finns i Norrköping: Bullerbyn, Ensjögläntan, Flygeln, Jordgloben, Klätterträdet, Kornknarren, Kullen, Positivet, Sjögläntan, Sjörövaren, Smedbystugan, Solstrålen, Sprattelgubben, Spårvagnen, Stjärnan, Strömvillan, Villan, Visan och Åbykottarna.
Följande förskolor drivs som en stiftelse: Färgaren, Vindruvan och Äppelblomman. Dessutom drivs Kvickroten som en förening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!